Az európai népi mesterségeket sörfőző mesterek és kádárok elevenítik fel, fellép a Čechomor, valamint Peter Nagy

Július második hétvégéjén a Tátra lábánál a főszerepet ismét a kézműves mesterségek és népi kultúra veszik át. Késmárk városközpontjában immáron 29. alkalommal kerül megrendezésre az Európai népi mesterségek fesztiválja (EĽRO).

Az idén a fesztivál témaköre a sörföző és kádár céhek köré épül, amelyek Késmárkon 1589-ben, ill. 1609-ben kezdtek megalakulni. Nemcsak a kádárok, de a sörfőző mesterek is megmutatják, hogy néz ki a gyakorlatban a mesterségük. A sörkedvelők számára azonban ez messze nem minden.

„A területen kialakításra kerül egy sörutca, ahol többféle sör közül is lehet majd választani. Nemcsak a nagy sörgyártókat akarjuk megszólítani, hanem a kisebb, regionálisakat is, és természetesen a cseheket is. A jó sörökhöz egyértelműen hozzátartoznak a finom ételek is, amelyekből ezúttal sem lesz hiány a fesztiválon” – mondta a fesztivál igazgatója és a város polgármestere, Ján Ferenčák.

Az ünnepség hagyományosan pénteken, július 12-én kezdődik színpadi megnyitóval, amely Késmárk városi rangra emelkedésének 750. évfordulójához kapcsolódik. A látogatók számára három színpadon Szlovákia, Csehország, Magyarország, Oroszország, Szerbia és Görögország folklóregyüttesei mutatkoznak be.

A péntek esti program keretén belül Zuzana Smatanová, Makj Spirit és Peter Nagy látható az Indigo zenekarral. A szombati este műsorvezetője Lukáš Latinák lesz, aki fokozatosan felvezeti Kristínát, az Arzént és a cseh Čechomor együttest.

A programot szombaton délután a Hrdza teszi színesebbé, a vasárnap délelőttöt pedig a színház, a cirkusz és a folklór szokatlan kombinációja, a Younak.

Szombaton Késmárkba két különvonat is érkezik. Az első a Papagáj nevű gőzmozdony lesz Szvitből, a második pedig a kassai személyszállító vonat, amely Késmárkra Sároskőszeg, Eperjes, Palocsa és Ólubló városokon keresztül érkezik. A transzferbuszjárat Poprádról és vissza az esti és éjszakai órákban szimbolikus jegyáron lesz elérhető. A városon belül ismét közlekedik majd a Maguráčik nevű kisvonat.

Színes programmal találkozhatnak a késmárki vár és várudvar látogatói is. Bemutatót tartanak solymárok, vívók, színtársulatok és történelmi táncosok, de vonzó attrakció lesz a történelmi divatbemutató is. A várban a Véres történelem bemutató, valamint a Pucér király című mese várja az érdeklődőket.

A látogatók számára ebben az évben nemcsak tombolával, hanem szerencsekerékkel is készülünk, kültéri 21. századi Party kiállítással, kézművesekkel és gólyalábas tündérekkel, zsonglőrökkel, kalózokkal a szökőkútnál, buborékfújó artistákkal, helikopteres városnéző túrákkal és gyermekvárossal.

A belépő összege változatlan marad. Elővételben, amely júniusban kezdődik, kedvezményes áron vásárolható meg a 3-napos jegy korlátlan belépéssel, személyenként 8 eurós áron. A felnőttek a helyszínen 10 euró, a gyermekek és fiatalok 140 cm-től és 18 év alatt 5 euró áron vásárolhatnak belépőt. A város a 62 év feletti nyugdíjasok számára ingyenes belépési lehetőséget biztosít. A kísérővel érkező, súlyos fogyatékkal élő személyek, valamint a 140 cm alatti magasságú személyek számára szintén biztosított az ingyenes belépési lehetőség. A csak vasárnapra vonatkozó jegy ára 5 euró lesz, a 140 cm feletti és 18 év alatti fiatalok, valamint az érvényes ISIC kártya birtokosai pedig 3 eurót fizetnek.