Város Késmárk (Kežmarok)
Cím: Starý trh, (Ulica od hradu po ulicu Dr. Alexandra), Starý trh, 060 01 Kežmarok
E-mail: info@kezmarok.sk
Tel.: +421524492135
GPS: 49.139675, 20.432207 (Parkoló a vár mellett), 49.139265, 20.430217 (Parkolás a Starý trh utcában – közép), 49.138263, 20.427693 (Parkolás a Starý trh utcában – Sintra)

A FÁTÓL A KŐIG

Azokban az időkben kezdődött, amikor a kis fa településből város született. Bár a 13. században Késmárk (Kežmarok) környékén elegendő építkezési faanyag volt, többször is belémartak a mohó lángok. Ezért a lakosok úgy döntöttek, hogy a házak építéséhez tartósabb anyagot fognak használni – követ. És nem is voltak azok akármilyen házak! Torony alakúak voltak, és kis erődítményként szolgáltak. Ahogy idővel fellendült a fejlődés, szükségessé vált a várost erődítménnyel védeni. A védőfalak egy része a mai napig megmaradt, a vár melletti parkban (a tankkal) lehet őket megcsodálni.

A STARÝ TRH (RÉGI VÁSÁR) ÉS A HUSZITÁK

Starý trh (Régi vásár), mint a város legrégebbi és valaha legfontosabb utcája bárkit idecsábított. A régi kőfalak emlékeztetnek a husziták bejövetelére is 1433-ból. Abban az időben a házak egyike városházaként szolgált. Annak ellenére, hogy egyértelmű bizonyítékokat eddig még nem fedeztünk fel, az indíciók az sejtetik, hogy a mai 33-as vagy 47-es számú házról lehetett szó. Az azonban tény, hogy a városháza leégett és a tűz valószínűleg átterjedt a többi házra is. Az új városháza Késmárk (Kežmarok) mai központjában épült, amelynek eredményeként a Starý trh (Régi vásár) jelentősége fokozatosan hanyatlani kezdett.

TŰZVÉSZ ÉS CSALÁS

Ahogy maga a név is sejteti, a legjelentősebb késmárki családok házai között tartották a nagyszabású vásárokat. Ezt a vásártartás joga tette lehetővé. Az árumegállító jog elősegítette azt a jólétet, amelyet a város egy kis csalással ért el. Bizony, még évszázadokkal ezelőtt is azon tűnődtek, hogyan lehet jobbá tenni az életet. A késmárkiak azt állították, hogy a huszita benyomulás alatt keletkezett városházai tűzvész során elégett az árumegállító jog is, amely valójában soha sem volt a város tulajdonában. A megtévesztett uralkodó megerősítette az árumegállítás jogát. Így kitört a 250 éves kereskedelmi háború Lőcsével (Levoča).

TŰZ NÉLKÜL ÉGVE

Idővel a városok közti viták is kimentek a divatból, és egyéb huncutságok váltották fel őket. A Starý trh (Régi vásár) 39-es számú házában egy 2007-ből származó emléktábla lóg. Az erősödő magyarizáció időszakára emlékeztet, amikor az anyanyelvi oktatás egyre korlátozottabbá vált. Néhány szlovák diák az említett házban titkos társaságot alapított Mor Ho! (Öld meg!) névvel. E fiatal és nagyon éles koponyák szlovák nyelven szerették volna terjeszteni a tudást és az ismereteket. A hivatalos hatalom ideiglenesen diadalmaskodott a nemes elképzelés felett, és 1912-ben a diákokat kizárta nem csak a késmárki gimnáziumból, hanem az összes magyar iskolából is.

A JELEN CSAPÁSAI                                                           

A 20. század vége és a 21. század eleje a fapiac területén elszenvedett hatalmas károkat hozott. Az egész utca érzéketlen rekonstrukción esett át, még házakat is likvidáltak. Őseink örökségének hírnöke elvesztette jellegzetes arcát. Ennek ellenére a Starý trh (Régi vásár) elején és végén található házak megőrizték a nyeregtetőket. Ahogy idővel változnak az emberek, úgy változnak az utcák is, és ezt a változást nem úszta meg a Starý trh (Régi vásár) utca sem. Még mindig van mit nyújtania és a város legrégebbi utcájának alapjai számos titkot őriznek.

MERRE A STARÝ TRH (RÉGI VÁSÁR) UTCÁRÓL

A Starý trh (Régi vásár) utcához legközelebb a  Vármúzeum található. Késmárk (Kežmarok) ékessége a Szent Kereszt bazilika és az Artikuláris fatemplom. Mindkét vallási épület az UNESCO védelme alatt áll. A szabad királyi város, Késmárk (Kežmarok), jobban megismerése érdekében jobb, ha hagyjuk, hogy a történelmi út vezessen.