Város Lőcse (Levoča)
Cím: Bazilika Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore (Szűz Mária Eljövetelének felszentelt templom a Mária-hegyen), Mariánska Hora 2, 054 01 Levoča
E-mail: rkc@levoca.sk
Tel.: +421534512347
GPS: 49.045228, 20.600722 (Parkoló a Mária-hegy alatt)

ÉPÍTÉS, ROMBOLÁS ÉS ÚJRAÉPÍTÉS

A tatárjárást 1241-ben nem úszta meg Lőcse (Levoča) városa sem. A lakosságnak nem sikerült megállítani a vérszomjas hordát, ezért egy biztonságos helyet kerestek. Pont ilyen helyet kínált a meredek hegy erődítményével a mai Mária-hegyen. A túlélők hálából a védelemért egy kisebb templomot építettek, amely a krónika szerint 1247-ben történt. A templom épülete zarándokhellyé vált, bár sem kapacitásügyileg, sem statikusan nem felelt meg a szükségletnek. Jelentős javításra és részleges átépítésre a feljegyzések szerint 1311-ben került sor. Henrik lőcsei lelkész szolgált rá.

1470-ben átépítés következett, amely során a templom területe nőtt. Az első templom csaknem további kétszáz évig szolgált. A zarándokok gyarapodtak, s az épület összeomlása fenyegetett.  A javításnak nem volt értelme, ezért az első templomot lebontották, és a helyén 1766. május 13.-án letették az új templom alapkövét. Még abban az évben be is fejezték.

Elérkezett az 1819-es év és a templom újra nem felelt meg a szükségleteknek. Alapjaitól azzal a hittel építették újjá, hogy további évszázadokig szolgálni fog majd. Ez a feltevés 1903. július másodikán megdőlt. A szepesi kanonok, Zimmermann Ignác szentelte meg a mai templom alapkövét. A bazilika mai formájában 1922. július 2.-án kezdte a híveket szolgálni. Ezen a napon zajlott a templom ünnepi felszentelése a hívők hatalmas részvételével.

ÚT A BAZILIKÁIG

A Mária-hegyre kényelmesen fel lehet jutni autóval, vagy autóbusszal egészen a parkolóig. A városból induló gyalogtúra kellemes alternatíva lehet a 760 méter tengerszint feletti magasság elérésével. Az úton megcsodálhatja a görög katolikus kápolnát, a keresztutat, vagy meglátogathatja a zarándok- és gyakorlóházat. Érdekes lehet a feltörő forrás és Nepomuki Szent János szobra is.

AKADÁLYOKON ÁT A SZABADSÁGIG

A II. világháború után az államrendszer attól tartva, hogy a  zarándoklatok demonstrációknak minősülhetnek, korlátozta az egyházi gyülekezéseket a szabad ég alatt. 1968 után a hívek azt feltételezték, hogy a zarándoklatokkal kapcsolatos rendeleteket és tilalmakat feloldják. A politikai helyzet azonban más irányt vett, mint ahogy azt várták, s a hívek még nagyobb nyomás alá kerültek. A normalizáció időszaka következett. A zarándoklatok rendezésének idején leállították a vizet, fákat döntöttek ki, amelyek hátráltatták a feljutást a Mária-hegyre, és az állambiztonság tagjainak helyőrsége veszélyesen száguldozott az állami utakon vonuló hívek mellett.

A zarándokokat a számos akadálya sem törte meg, nagy erkölcsi támogatást 1984. január 26.-án kaptak. Azon a napon II. János Pál pápa a lőcsei Mária-hegyen lévő templomot bazilika minorrá (kisbazilika) léptette elő.

Történelminek tekinthető az 1990 nyarán megrendezett zarándok ünnepség a Mária-hegyen. A búcsú szabad atmoszférája csaknem fél millió hívet vonzott a helyszínre. 1995. július harmadikán a Mária-hegyre II. János Pál pápa személyes részvételével több, mint 650 000 zarándok érkezett.

A Mária-hegy a legnagyobb szlovák zarándok központtá alakult, ahová számos látogató érkezik egész Európából és a tengeren túlról.

TETSZENI FOG ÖNNEK

Lőcse (Levoča) város meglátogatása a számos emlékművel biztosan felejthetetlen lesz. Látogassa meg az ugyanolyan attraktív Késmárk (Kežmarok) városát is (28 km). A Szepesi vár és Szepeshely (Spišská Kapitula) szintén kihagyhatatlan megálló, amelyet a Szepesi Vatikánnak is neveznek (19 km).