Község Zsigra – Szepesi vár (Žehra – Spišský hrad)
Info: Turistické informačné centrum Spišské Podhradie (Turisztikai információs központ Szepesváralja), Mariánske námestie 34,
053 04 Spišské Podhradie
E-mail: tic.spisskepodhradie@gmail.com
Tel.: +421534195133
GPS: 48.998745, 20.770208 (Parkoló a vár alatt)

A KEZDETEKTŐL A VÉDELEMIG

Már maga a várhegy elérhetetlensége, a csaknem függőleges 40 méter magasságot is elérő sziklákkal, vonzotta az őslakosokat a helység elfoglalására. A 11. és 12. század fordulópontján a travertin sziklán építették fel az első jelentősebb védelmi jellegű épületet, amely letette a későbbi vár alapjait. A hatalmas épület fellendítéséhez szükség volt emberi erőforrásokra. Ezért ebben az időszakban érdembeli betelepítésre került sor, új falvak és városkák születtek az egész környéken.

Az erődítmény fontos védelmet biztosított a váraljai lakosoknak a tatárjárás idején 1241-ben. A vár ellenállt, bár a vérszomjas horda pusztítása még jobban megerősítette a Szepesség védekezőképességének kiterjesztésének és megerősítésének szükségességét a külső ellenségek ellen.

A következő évszázadok a vár tulajdonosainak különféle összecsapásairól szóltak. Jobb napjain a várkomplexum fejlődött és bővült, a rosszabbakon újra elesett.

A várnak nagy stratégiai jelentősége volt Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc Habsburg-ellenes felkelése során. I Leopold császár hadserege elfoglalta a várat. A felső vár falai, ahová a kivágott részekbe ágyúkat helyeztek, jelentősen sérültek. Ezek az ágyúk a lőcsei út felé voltak irányítva. A szatmári béke aláírásával a Habsburgok biztosították Magyarország irányítását és a Szepesi vár elvesztette jelentőségét.

A vár számára az utolsó szeg a koporsóba az 1780-as végzetes tűzvész volt. A lángok elnyeltek mindent, ami nem kőből volt. Az időjárás hatására még a falazat is tönkrement, és elkezdett szétesni. A két világháború eseményei zárták le a nagy szepesi védelmi emlékmű sötét időszakát.

Közvetlenül a háború után a Szepesi várat állami kulturális műemléknek nyilvánították. A nemzeti kulturális műemlék státuszt 1961-ben kapta meg, amikor a romok átfogó kutatásába és megmentésébe kezdtek. A restaurációs munkák a mai napig folynak.

A VÁR MINT MÚZEUM

Ma a Szepesi várban a nyilvánosság számára is elérhető kiállítások vannak a Szepesi Múzeum igazgatásával. A vár területének fejlődését az archeológiai rész érzékelteti. Különösen érdekes leletek a római pénzérmék. Az évszázad eme kincsét a Sötét barlang rejtegette, amely a várszikla belsejében kanyarog.

A várkonyha bemutatja, hogyan folyhattak a középkori ünnepségek. A látogató megtudhatja, hogy a jólét idejében a vendégeknek több tucat ételt kínáltak, bőségesen az akkor ismert összes ételből, különösen a vadhúsból.

A nagyszabású ünnepségekhez elengedhetetlenül hozzátartozott a pihenés. A leggazdagabbak számára az erődítményben ággyal felszerelt hálószobákat rendeztek be. És hol feküdtek a szegények? Azt is megtudhatja a vár megtekintése során.

Borzongatóak a tanúvallomások, amelyek az igazságszolgáltatáshoz kötődnek. Az igazság eszközei a kínzó berendezések voltak, amelyek biztosították a kívánt vallomást és az esetek gyors lezárását. Igen, erről is mindent megtudhat a vár feudális joggal foglalkozó részében.

A fotogén kiállítási tárgyak közé sorolhatjuk a középkori kézi fegyvereket és ágyúkat.

VÁRBÉLI LÉLEKSIMOGATÁS

A meleg nyári napok és esték alatt a Szepesi vár különféle kulturális rendezvény színhelyévé válik. Különösen nagy népszerűségnek örvendenek a zenei koncertek.

Tekintélyes 100 x 100 méter nagyságával felkelti az érdeklődést a geoglifa, amelyet a fő útról lehet látni. A kőképződmény, amely a perui Nazca fennsík ábrájára emlékeztet, a Szepesi vár alatt egy ausztrál művész által készült 2008-ban. A kő ló a kelta pénzérmék jelenetét ábrázolja. Ugyanilyen ló motívumot Szlovákiában még sehol máshol nem találtak pénzérmén.

A legkisebbeket és a romantikus lelkűeket szíven ragadja Szép Hedvig legendája. Hogy miről szól? A látogatók azt is megtudhatják a Szepesség egyik legértékesebb műemlékének megátogatásakor.