Város Szepesbéla, Nagyőr (Spišská Belá, Strážky)
Cím: Belianska jaskyňa a chata Plesnivec (Bélai-cseppkőbarlang és Plesnivec faház), Regionálne turistické informačné centrum (Regionális turisztikai információs központ), Petzvalova 17, 059 01 Spišská Belá
E-mail: marta.grivalska@spisskabela.sk
Tel.: +421524680520
GPS: 49.229135, 20.316904 (Parkoló a Bélai-cseppkőbarlang alatt)

TÁTRAI KINCS

Már ősidők óta vonzották az embereket az üregek és a barlangok. Először lakóhelyekként szolgáltak, gyakran vallási szertartásokat rendeztek bennük. A modern ember idején a barlangok elsősorban az aranyásókat és a kalandorokat vonzották. A barlangok professzionális felderítése, tanulmányozása és elérhetővé tétele még fiatal szakma.

A Bélai-cseppkőbarlang joggal tartozik Szlovákia legkülönlegesebb barlangjai közé. A Tátrai Nemzeti Park legnagyobb, és egyúttal egyetlen megközelíthető magashegyi cseppkőbarlangja. Bejárata már régóta ismert. A „Dóm trosiek” 1884-ben lett elérhető. Jelentős áttörés az elektromos világítás bevezetése után történt 1896-ban. Ez csupán néhány évvel a villanykörte feltalálása után történt.

A Barlangliget (Tatranská Kotlina) parkolójában kezdődő erdei út egyúttal tanösvény is. A belépést a látogatók számára számos tábla teszi kellemesebbé. A csaknem 130 méteres emelkedő leküzdése nekik köszönhetően kellemesebb lesz. A csaknem egy kilométeres szakasz húsz-harminc perc alatt teljesíthető. A Bélai-cseppkőbarlang nagyon népszerű, és a megterhelő emelkedő ellenére számos turistával találkozhatunk az egész világból.

A jutalom a fáradozásért a bizarr szikla alakokkal és gyönyörű barlangmészkővel díszített titkos földalatti helyiségek látványa. A látogatókra főleg a pagodás sztalagmitok és a néhány tíz méter magas mészkő vízesések tesznek mély benyomást. A földalatti szépségek legalább egy kicsit feledtetik a tényt, hogy még a föld mélyén is 874 lépcsővel kell megküzdeni, amely a barlang járható részén, 1 370 méteres távon 125 méteres emelkedést jelent.

A barlangban tartózkodás elsősorban a légutakra van jótékony és gyógyító hatással. A levegő allergénektől mentes, alacsony a baktérium és porszemcse tartalma. A kellemes hatásokat már érezni lehet a megközelítőleg hetvenperces barlangnézést záró Zeneteremben. Azt mondják a vége a legjobb, a Bélai-cseppkőbarlangban ez szó szerint értendő. A kis tavacskával rendelkező hatalmas utolsó tér fantasztikus akusztikával rendelkezik. Már néhány évtizede fenséges visszhangú zenei koncerteket rendeznek a  mélyén. A bátor és tehetséges látogatók a példátlan földalatti szépségektől búcsúzva énekelhetnek a többieknek.

PLESNIVEC FAHÁZ

A Hét-forrás völgye mágikusan vonzza az embereket. A 18. század végén a Bélai-Tátra területén is kitört az aranyláz.  Egy Dreschler nevű aranyásó az említett területet választotta, és egy kisebb faházat épített oda. A nagy erőfeszítés ellenére azonban nem talált gyümölcsöző aranyat tartalmazó eret.

A völgy azonban biztosította az aranyat juharfa formájában, amely alkalmas volt kerékgyártásra. Pontosan ezért ugyanarra a helyre egy sokkal nagyobb faházat építettek (1892), ahol a favágók és a pásztorok éjszaka, vagy szeszélyes időjárás esetén félrevonulhattak.

A 20. század 30-as éveiben a Kárpát Egyesület arany korszakát élte. Egyik tagja, Gresch Tibor, Szepesbéla (Spišská Belá) városától bérbe vette a területet és a gerendaházak helyén felépített egy turista faházat Plesnivec névvel. Négy évvel később (1936) emeletet épített a faházra hatalmas hálószobákkal és négy kis szobával a hitelképesebb és igényesebb ügyfelek számára. A faház így 50 hálóhelyet biztosított.

A II. világháború alatt az épület üresen állt. A háború utáni államosítás ezt a magashegyi objektumot sem kerülte el, amely eredeti funkcióját már nem teljesítette. 1993 fordulópontján Szepesbéla (Spišská Belá) városa vette át a faház irányítását. Nagyfokú rekonstrukció vette kezdetét, amely 1997-ben tetőződött. Teljes értékűen a turistákat kezdte szolgálni az egyetlen lakható objektumként a Bélai-Tátrában.

A környéket természeti gazdagsága miatt a Tátra botanikus kertjének tekintik. Legegyszerűbben a Barlangligetről (Tatranská Kotlina) a kék és a zöld jelzést követve lehet odajutni. Az út átlagosan egy óra húsz percig tart. A második népszerű útvonal Késmárkiitatótól (Kežmarské Žľaby) vezet a kék és a sárga jelzésen a faházhoz. A túra nem egész két órát vesz igénybe. A többi útvonal sokkal megterhelőbb.

FIGYELEMRE MÉLTÓ

Szepesbéla (Spišská Belá) határa nem csak természeti gazdagságot kínál. Páratlan például a J. M. Petzval Múzeum, vagy a Szlovák Nemzeti Galéria a Nagyőri kastélyban a mellette fekvő angolparkkal. Késmárk (Kežmarok) (16 km) elsősorban szakrális műemlékével csábít, amely az UNESCO listáján szerepel a Késmárki várral együtt. Egy megterhelő túra kellemes befejezése lehet az egész évben nyitva tartó Ménhárdi termálfürdő (22 km).