Község Ómajor (Majere)
Cím: Združenie pltníkov Dunajec, s.r.o. (Dunajeci Tutajosok Szövetsége k.f.t), Rudolf Velička, Majere 34, 061 01 Majere
E-mail: velicka@pltnictvo.sk
Tel.: +421905294699
GPS: 49.389579, 20.382789 (Ómajor Rakpart parkolója), 49.412204, 20.458095 (Parkoló Erdős)

KEVESEN TUDJÁK

Az emberek nem élhetnének, ha nem lenne világos nappal és sötét éjszaka. Ehhez hasonlóan a Dunajec is a Fehér és a Fekete Dunajec összefolyásának köszönhetően él. A Magurántúlon (Zamagurie) már évezredek óta harcol a termetes sziklákkal, amelyek a Dunajec útjába álltak. De hasztalanul. A víz ragadozó fogai utat vájtak a Korona-hegy (Tri koruny) masszív mészkövén, így kialakítva a Dunajec Áttörését.

1 + 1 = 3

Ami a matematikában elképzelhetetlen lenne, a természet lágy ölén tökéletesen működik. Ennek bizonyítéka a Pieninek nemzeti park szigorúan őrzött területe, amely a PIENAP rövidítéssel ismert. És hogy is van ez a dolog azokkal a számokkal? Tökéletes természet + a víz ereje = három lehetőség, hogy egy egész életre szóló élményt szerezzünk! Elsőként azok a vízkedvelő emberek találhatnak itt önmagukra, akik jól tudnak kenuzni és kajakozni. Több adrenalinhoz juthat a másik csoport, akik a raftingolást részesítik előnyben. A harmadik csoport legnagyobb kedvence az evezés fa tutajokon a Dunajecen. A nagyfokú biztonság és a legjobb lehetőség a környező szépségek kiélvezésére még nem minden.  A tutajokon hatalmas attrakció az a leírhatatlan hangulat, amelyet az eredeti gurál zenével teremtenek. Ezen felül a tutajok biztosítják a Sedem mníchov (Hét szerzetes) sziklatornyok alatti átúszás élményét az időseknek és gyerekeknek is.

ÉS HOGYAN TOVÁBB?

Ez a fantasztikus élmény a Dunajec hullámain másfél – két óráig tart. A kaland elkezdéséhez ideális helyszín Ómajor (Majere) rakpartja. A  11 kilométeres evezés végállomása Erdős (Lesnica) község. Jó választás a helyi közlekedést kihasználni a visszaúthoz.  Még jobb választás kerékpárt kölcsönözni és az ökologikus táltos ülésén visszatérni a folyó mentén. A legszebb választás, ha úgy döntünk, visszasétálunk. hogy magunk jövünk vissza.  A gyalogos séta ugyan hosszú, de roppant gyönyörű.

EGY KIS SZERENCSÉVEL…

amelyet az erre készülőknek kívánunk, számos halat láthatnak, ahogy a tiszta vízben táncolnak. A Dunajec körüli egész terület híres kivételes és szigorúan védett növények előfordulásáról. A flóra kincséhez 18 fajta virág tartozik az Orchideacea családból.

A növényszőnyegen szívesen sétálgat a hiúz, a farkas és ráadásul a barna medve is. Sajnos azonban ahhoz, hogy a fauna ezen szépségeit megtekinthessék, többre lenne szükségük, mint egy kis szerencsére. Annak ellenére, hogy ezek a fenevadak félénkek és a turistákat nagy ívben elkerülik, nyomatokat hagynak maguk után a talajon. Megtalálja őket?

A KÖRNYÉK BÓNUSZA

A szépségek hajszolásán kívül a Magurántúlra (Zamagurie) az egészség megerősítése érdekében is járnak. Ehhez ideális feltételeket kínál a közeli VÖRÖSKOLOSTOR (Červený Kláštor) FÜRDŐJE – a Smerdžonka (5 km). A föld alatti ékszerdoboz a Bélai-cseppkőbarlangon át közelíthető meg (38 km). Az ősi Késmárkon (Kežmarok)(40 km) együtt lélegezhet a történelemmel a város egyedülálló várával és műemlékeivel, melyek az UNSECO listáján szerepelnek. És ha már szinte elrepül ennyi szépség látványától, ne hagyja ki a Lombkorona tanösvényt sem a Bachledova-völgyben (44 km).