A ménhárdi Thermal Park Vrbov és Szepesbéla

A Tátra-Szepesség-Pieninek régió széles és változatos kínálattal várja a látogatóit. A természet szépsége, a közkedvelt termálvíz és az egyedi kulturális örökség nagyszerű hármasa az elégedettség garanciája és egyben remek meghívót jelent a Tátra-Szepesség-Pieninek régióba.

 

A ménhárdi Thermal park Vrbov népszerűsége főként az itteni egyedi termálvízben rejlik. Az ásványi anyag tartalmának köszönhetően a ménhárdi termálvíz Közép-Európa egyik legkiválóbb minőségű termálvize. A szervezetre gyakorolt jótékony hatással rendelkező népszerű termálvizet a tágabb környékről és a külföldről érkezők is szívesen látogatják. Megbízhatóan regenerálja a fáradt izmokat és a szervezet életfunkcióit, ezért kellemes pihenést biztosít pl. a Magas-Tátrában túrázással vagy téli síeléssel töltött nehéz nap után.

A termálparkban tíz medence található, ezekből négy gyermekmedence. A víz hőmérséklete 26 °C – 38 °C. A termálparkban két, vízbeáramlásos ülőmedencében pihenhetünk, vízsugaras rendszerrel, kellemes 38 °C-os vízben, vagy a 32 °C-os masszázsfúvókákkal ellátott úszómedencében, amely tökéletesen átmasszírozza a merev izmokat. Ha Ön az úszás szerelmese, akkor biztosan értékelni fogja a 35 m hosszú, 28 °C-os úszómedencét. A termálparkban töltött időt a nyári hónapokban különböző animációs programok teszik élvezetesebbé. A látogatók többek között az eredeti thai masszázst is élvezhetik, és választhatnak a finom ételek közül a bárban és az étteremben. Jelenleg éppen egy új nappali bár készül, amely a fürdő valamennyi látogatója számára elérhető lesz. Minden szükséges információ megtalálható a termálpark weboldalán: www.termalnekupalisko.com.

Ménhárd község történelme rendkívül érdekes, hiszen egyike a Szepesség olyan településeinek, amelyek már a kőkorszak óta lakottak. Ma a látogatók leginkább a helyi reneszánsz harangtornyot nézik meg szívesen, az aszfaltozott kerékpárútról pedig a Magas-Tátrára és a Lőcsei-hegységre nyíló gyönyörű kilátásban gyönyörködhetnek. Ezen a kerékpárúton egészen Késmárk történelmi központjába is eljuthatunk, amely műemléki védelem alatt áll. A kényelmes vonalú kerékpárúton továbbhaladva Szepesbélára jutunk.

 

Szepesbéla városát nem csupán az értékes kulturális műemlékek, hanem a sokszínű tátrai természet is jellegzetessé teszi. A kulturális műemlékek sorában kiemelkedik a későgótikus Szent Anna-templom és a Strážky nevet viselő városrészben található reneszánsz harangtorony. A város történelmileg jelentős épületei közé tartozik a Remete Szent Antal római-katolikus templom, a reneszánsz harangtorony és a városháza, a Mária-oszlop és az evangélikus templom, valamint számos, késő reneszánsz és barokk stílusú városi ház, amelyek mind műemléki védelem alatt állnak. A legújabb emlékmű a 2019-ben Milan Rastislav Štefánik tiszteletére állított szobor.

A Strážky városrészben található a későgótikus Szent Anna-templom, amely a reneszánsz harangtoronnyal együttesen nemzeti kulturális műemlék és a Szepesség jelentős építészeti kincsei közé tartozik. Az angol parkban elhelyezkedő 19. századi felújított kastély késő gótikus formákat mutat (15. század), láthatók rajta a reneszánsz-korabeli felújítás, valamint a barokk és klasszicista stílusú átépítések jelei is (a 18. század végén). A kastély gondnoka – a Szlovák Nemzeti Galéria, amely különféle kulturális programokat kínál a nagyközönség számára.

A városhoz két jelentős személy neve is köthető: Petzval József Miksa és Greisiger Mihály, akikről múzeumot neveztek el. A Petzval József Miksa Múzeum bemutatja az optika és a fotózás történelmét és a fejlődését. A látogatók megtekinthetik pl. a leghíresebb lencse számításairól készített megőrzött fénymásolatokat, egy Petzval-lencsével ellátott, fémből készült dagerrotípiát használó ritka eszközt, ismert történelmi fényképezőgépeket, különleges lemezcsere-mechanizmussal ellátott detektív kamrákat, vagy nagyméretű műtermi berendezéseket. A Dr. Greisiger Mihály Múzeumot a botanikának, az állattannak, a természettudománynak, valamint a névadó Bélai-Tátrában történő kutatási munkájának szentelték. További információkat a látnivalókról itt találhat: https://spisskabela.sk/mesto/historia-mesta/historicka-cesta-mestom/

A Barlangliget – Szepesbéla kerékpárutat a sport és a természet szerelmeseinek tervezték. A kerékpárút aszfaltozott felülettel rendelkezik és az állami utakkal párhuzamosan húzódik   a Barlangliget és Szepesbéla közötti gyönyörű természet ölén. A kerékpárosokon kívül a görkorcsolyázók és gyalogosok is használhatják. A kerékpárút mentén tágas pihenők is vannak, nagyméretű turistatérképekkel. Erre az útvonalra több más kerékpárút is csatlakozik.  A kerékpárút a bélai halastónál indul és a Barlangliget elején végződik, hossza 9 km. Idén nyílt meg a kerékpárút újabb szakasza Barlangliget és Zár – Strednica között, törtkaviccsal szórt felszínnel, a hegyi kerékpárosok számára.

A bélai halastó egy népszerű üdülőzóna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Magas-Tátrára. Kellemes pihenést nyújt, felfrissülni, enni vagy inni pedig a helyi halászházban lehet. A horgászengedély megszerzését követően bárki horgászhat a pontyokkal telepített tóban.

 

A régiónk számos gyönyörű helyet kínál a turisták számára. Ritka az olyan tájegység, amely a természeti és történelmi szépségek ilyen széles kínálatával büszkélkedhet. Minden szükséges információ megtalálható a weboldalunkon: old.tatryspispieniny.sk.

 

Szerző: Ing. Juraj Buranovský, marketingspecialista, TÁTRA-SZEPESSÉG-PIENINEK Területi Idegenforgalmi Szervezet