Város Lőcse (Levoča)
Cím: Múzeum špeciálneho školstva v Levoči (lőcsei Speciális Oktatási Múzeum), Námestie Majstra Pavla 28, 054 01 Levoča
E-mail: mss.levoca@gmail.com
Tel.: +42153 4512863
GPS: 49.025160, 20.588917 (Pál mester tér)

MAXIMÁLISAN RENDKÍVÜLI

Hallott már a Látássérültek Múzeumról? Az egyedülálló kiállítás már 1974-ben megalakult és a néhai bástyában székelt, amely a várfal része.

A látássérült diákoknak a tanuláshoz szükségük volt speciális segédeszközökre, amelyek ma a múzeum gyűjteményalapját képezik. A kivételes kiállítási tárgyak közé bátran sorolhatjuk az 1927-ből származó réz földgömböt, a műanyag Magas-Tátra térképet vagy a Mária-hegy domborművét. Különleges helyet tölt be az 1830-ból származó Klein írógép. A bástya helyiségei nem feleltek meg a kiállítási terület biztosítására és a hendikeppel rendelkező látogatók fogadására. A múzeum ezért egy időre bezárt, bár a gyűjteményalapot továbbra is megőrizték.

ÚJJÁSZÜLETÉS

A 90-es évek elején újra fontolóra vették látássérült tematikával foglalkozó kiállítási helyiségek megnyitását. A Pál Mester tér 28 alatti ház alkalmasnak tűnt ezekre a célokra. 1990. november 16.-án megalakult az új Speciális Oktatási Múzeum Lőcsén (Levoča). Az egyedülálló kiállítás a speciális oktatás történetét térképezi fel kialakulásától egészen napjainkig. Elsősorban a látási, hallási, testi és mentális fogyatékosságok területeinek bemutatására összpontosít. Az egyes helyiségek a látogatókat szó szerint bevonják a problematikába.

A JÓBÓL NAGYSZERŰ

A terjedelmes rekonstrukció után a kiállított tárgyakat 2017-ben újratelepítették. Ma már négy emeleten tekinthetőek meg a kiállított tárgyak. A múzeum megtekintését a kísérő lektor teszi kellemsebbé és gazdagabbá. A két pihenő zóna, ahol a múzeum alap tematikájával foglalkozó dokumentumfilmeket vetítenek, főleg a hendikeppel rendelkező látogatóknak jön jól.

A múzeumi kiállítás négy részre osztva kínál betekintést a történelembe. A továbbiak a tanulószobával ellátott könyvtár, az oktatási segédeszközöknek szentelt rész, és az emberi értelemmel foglalkozó domináns rész.

A pedagógusok biztosan értékelik majd az óvodáknak és az általános iskolák alsó és felső tagozatának összeállított metodikus levelek, valamint a középiskolai oktatást kiegészítő anyagok letöltésének lehetőségét.

A MÚZEUMBÓL TOVÁBB

Egy séta a téren felvidíthatja a lelket az 1600-ból származó történelmileg értékes szégyen ketrec mellett. Az építészetileg érdekes városháza mellett a világ legmagasabb oltárával rendelkező Szent Jakab bazilika áll. Lőcse (Levoča) környékének is van mit kínálnia. A régió másik kincse Késmárk (Kežmarok) városa, amelyet a Tátra alatti gyöngyszemnek is neveznek (28 km). A Szepesi vár és Szepeshely (Spišská Kapitula) szintén kihagyhatatlan megálló, amelyet a Szepesi Vatikánnak is neveznek (19 km).

 

    Vaše meno (povinné)

    Váš email (povinné)

    Predmet

    Vaša správa

    [recaptcha]