Város Késmárk (Kežmarok)
Cím: Lyceálna knižnica – Evanjelické lýceum (Líceumi Könyvtár – Evangélikus Líceum), Hviezdoslavova 18, 060 01 Kežmarok
E-mail: ecavkk@gmail.com
Tel.: +421524522242
GPS: 49.133288, 20.428861 (A fatemplom előtt – UNESCO)

AZ OKTATÁS HÉT ÉVSZÁZADÁNAK HAGYOMÁNYA

Az iskoláknak Késmárkon (Kežmarok) hosszú hagyománya van. Az első írásos feljegyzések a 14. századból származnak. Azonban nagy a valószínűsége, hogy a plébániai iskola már egy évszázaddal korábban is létezett. A reformáció megérkezésével a Szepesbe (Spiš) a plébániai iskola jellege klasszikus típusú protestáns gimnáziumra változott.

A Líceum épülete több átépítés után nyerte el mai alakját. Az új épület alapjai 1774-hez köthetőek. Már hétszáz napon belül az iskola a céljának megfelelően működött. A földszinti rész fölé 1820-ban első emelet épült, majd 45 évre rá egy második is. A magasabb épület filozófiai, teológiai és jogi oktatást biztosított a diákoknak. Ezért a gimnázium líceummá változott. Az itt szerzett ismeretek lehetővé tették a tanulmányok folytatását Európa legjobb főiskoláin.

ELIT ISKOLA

Késmárki Líceum elit pedagógiai karával és nagymértékű toleranciájával különféle nemzetiségű és hitvallású diákokat vonzott. Ennek köszönhetően itt tanultak a legjelentősebb irodalmárok, történészek, filozófusok, orvosok, technikusok és matematikusok. Alighanem a leghíresebb diák Pavol Országh Hviezdoslav volt. Az orvosok közül MUDr. Alexander Béla és a gőz és gázturbinák elméletének megalapozója, Aurel Stodola.

KÖZÉP-EURÓPA LEGNAGYOBB ISKOLAI TÖRTÉNELMI KÖNYVTÁRA

Könyvek nélkül lehetetlen tanulni. Ezért az iskola mellett az iskolai könyvtár is fellendült. A könyvtárat a tanárok, maguk a diákok és a mecénások gazdagították. Valószínűleg a legjelentősebb ajándék Teodor de Jón hagyatékából származik, amely több, mint 15 000 könyv volt. Fontos tudni, hogy számos kincsnek számító könyv már abban az időszakban is egy tehén vagy egy kisebb ház árába került! A legtöbbet 500 évvel ezelőtt nyomtatták, s az ismeretekért, amelyeket tudattak szerzőiket máglyára küldték.

Az évszázadok során 150 000 könyvből álló könyvalap keletkezett, amellyel a Líceumi Könyvtár Közép-Európa legnagyobb iskolai történelmi könyvtárai közé tartozik.

A legértékesebb könyveket az 55 ősnyomtatvány együttese alkotja. 1470 és 1500 között nyomtatott könyvekről van szó. További 3 000 könyv az 1600-ig tartó időszakból származik. A ritkaságok közé tartozik a 600 zenei titulus és az ugyanannyi grafikai levél is.

EGYHÁZI ARANYKINCS

Figyelemre méltó, hogy a könyvnyomtatás idejéből származó nagyon értékes műveken kívül a zordon falak az egyház aranykincsét is őrzik. A Líceumi Könyvtár megtekintése meghódítja majd a látogatókat minden korosztályban, az iskolásokban pedig felébreszti a tanulás iránt vágyat. Itt magukra találnak a kutatók is, akik tanulmányozhatják a rendkívül értékes könyveket.

1981-től a Líceum nemzeti kulturális emlékké van kikiáltva.

NE HAGYJA KI

A Líceum közelében található az Artikuláris fatemplom (UNESCO) és a páratlan Új evangélikus templom. A város természetesen többet kínál. A régi szépségek kedvelőinek azt ajánljuk, hogy maradjanak a történelmi úton, amely végigvezeti őket Késmárk (Kežmarok) legszebb és legértékesebb nevezetességein.