TOP 10 attrakció

TOP 10 attrakció és nevezetesség a Tátra–Szepesség–Pieninek régióban, melyek közül az UNESCO világörökségi helyszínei sem hiányozhatnak.

Tájegységünk gyönyörű helyeket kínál a turisták számára. Csak kevés régió büszkélkedhet a természeti és történelmi kincsek ilyen széles körű palettájával. 

 

  1. A Szepesi vár és Szepeshely (UNESCO)

1993-ban Szepeshely, a Szepesi vár és a környező műemlékek bejegyzésének keretében felkerült az UNESCO világörökségi listájára. E bejegyzés nemcsak a várat és a káptalant foglalja magában, hanem a zsigrai Szentlélek-templomot, valamint a travertinképződésről ismert Dreveník és Sivá Brada nevezetű védett területeket is. 2009-ben ez még tovább bővült Lőcsével és Pál mester alkotásával, aminek köszönhetően a szepesi műemlékeket magában foglaló bejegyzés hivatalos megnevezése immár a „Lőcse, Szepesi vár és a környező műemlékek” címet viseli.
A Szepesi vár Szlovákia legtekintélyesebb vára. A tájba harmonikusan illeszkedő vár egy travertinszikláról uralja a Szepességet. Megyei várként már a 12. században említik az iratok. Az 1241-es tatárjárás idején (a 13. század első felében) kőerődítmény védte.

További információk itt találhatók: Szepesváralja

  1. A lőcsei műemlékek és Pál mester alkotása (UNESCO)

Lőcse ősi város, mely a Lőcsei-hegység lábánál fekszik, és egy szinte teljesen megmaradt erődrendszer öleli körül. 2009-ben felvételt nyert az UNESCO világörökségi listájára. A város számos kulturális és történelmi műemléket őriz, köztük a Szent Jakab-templomot – melynek figyelemre méltó, 18,62 méter magas oltára a világ legmagasabb gótikus faoltára –, továbbá a városházát, az evangélikus templomot, és a középkori szégyenketrec néven ismert pellengért. Ezen kívül több mint 60, főként a 14–15. századból származó polgárházat, melyek a Pál mester téren, Európa legnagyobb, 3:1 arányú, téglalap alakú középkori terén – találhatók. A fennmaradt polgárházak közül kiemelt figyelmet érdemel a Thurzó-ház, Pál mester háza, a színház épülete és mások is. A látogatók érdeklődve látogatják a régi minorita-rendi templomot, a barokk templomot és a régi minorita-rendi kolostort is, mely Szlovákia egyetlen teljesen megmaradt 14. századi keresztfolyosójával büszkélkedik.

További információk itt találhatók: Lőcse

  1. A késmárki műemlékek és az Evangélikus Artikuláris Fatemplom (UNESCO)

A Magas-Tátra lábánál elterülő festői város tere középkori hangulatot áraszt. Késmárk történelmi központja 1950-től műemléki védelmet élvez. A város szerves részét képezi egy 1463-ból származó vár, melyben a város fejlődését kiállításokkal szemléltetik, alapításától az 1930-as évekig. A tér mellett két nemzeti kulturális műemlék díszeleg: a Közép-Európa legnagyobb történelmi iskolai könyvtárával rendelkező líceum és a rendhagyó barokk díszítéssel büszkélkedő 18. századi Evangélikus Artikuláris Fatemplom (UNESCO). A késő gótikus római katolikus Szent Kereszt-bazilika méreteit tekintve Szepesség egyik legnagyobb bazilikája; az előtte található különálló harangtoronyról pedig úgy tartják, hogy Szlovákia legrégebbi reneszánsz harangtornya.

További információk itt találhatók: Késmárk

  1. Tutajozás a Dunajec folyón Vöröskolostoron

A Magurántúli régió és a Pieninek Nemzeti Park fő attrakciója a Közép-Európa legnagyobb kanyonján – a Dunajec-áttörésen – fából készült tutajokon történő leúszás. Az Ómajor-Kvašné lúky tutajkikötőtől Erdősig 11 km hosszú, a Pltník panzió területén lévő Vöröskolostor nevezetű tutajkikötőtől Erdősig pedig 9 km hosszú, rendhagyó tutajozást élhet át. Ezt visszafelé tartva még megkoronázhatja egy 10 állomásos tanösvénytúrával is, gyalog vagy kerékpárral. A kényelmes visszautat pedig egy kisbusz biztosítja Erdős és Nagyhársas községeken keresztül.

További információk itt találhatók: Tutajozás a Dunajec folyón

  1. A Karthauzi Kolostor Vöröskolostoron

A Dunajec folyó partján Vöröskolostor községe fekszik, melynek történelme elsősorban egy nemzeti kulturális műemlékhez – a gyönyörű Pieninek régióban, a Tri Koruny hegy lábánál fekvő – XIV. századi szerzetesek kolostorához kötődik. A 14–16. században a kolostort a karthauziak, a 18. században pedig a kamalduliak tulajdonolták. Az épület, átfogó felújítását követően 1993-ban egy múzeumi kiállításnak adott helyet, amely bemutatja a rejtélyes szóbeszédek főszereplőjét – Cyprianus repülő szerzetest –, az említett rendek történetét és a szerzetesek életét. Jelenleg a szerzetesi élet – házi sörfőzés, gyógynövények termesztése és feldolgozása, valamint a kolostori iskolában zajló oktatás – tényleges bemutatásának előkészítése zajlik.

A Vöröskolostor – fürdő községrész ásvány- és gyógyvízforrásáról ismert. Nemrégiben épült egy gyalogos és kerékpáros átkelő a Dunajec folyón, amely összekötést biztosít a Szlovák és a Lengyel Köztársaság között. A Magurántúli Folklór Ünnepségek és más hagyományos rendezvények látogatók sokaságát vonzzák.

További információk itt találhatók: A Vöröskolostori Múzeum

  1. Zár, a Magurántúli régió

Zár községe Szlovákia egyik ékköve – egy jellegzetes falu sajátos hagyományokkal, szokásokkal, folklórral és kultúrával, és több mint 1300 lakossal. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP), a Goliašová és a Bélai-Tátra természetvédelmi területek ölében fekvő települést a gorál építészetet, a gorál nyelvjárást és ruházatot (ún. kroje), valamint zenét, énekeket, táncot és szokásokat őrző folklór jellemzi. A Tátra lábánál elterülő régió előnyeit tehát a kulturális és történelmi látnivalók, valamint a természeti szépségek jelentik. Az egészséges levegőnek, a természet látványának és a vendégszeretetnek köszönhetően ez mind a hazai, mind a külföldi látogatók számára a túrázás és pihenés közkedvelt helyszíne. Ráadásul Zár 2022-ben elnyerte az éghajlati gyógyintézet státuszát.

További információk itt találhatók: Zár

  1. A Nagyőri Kastély Szepesbélán

Nagyőr történelmi település középpontját egy kastély, a Szent Anna-templom és egy harangtorony képezte. A nemzeti kulturális műemléket alkotó trió Szepesség jelentős építészeti kincsei közé tartozik. A 19. századi angolparkban található felújított épület magán viseli az épület fejlődésének nyomait, a késő gótikus (15. századi) jellegzetességektől kezdve, a reneszánsz átalakításon keresztül, a 18. század végén zajló barokk-klasszicista változtatásokig. A Nagyőri Kastély nemcsak a Szlovák Nemzeti Galéria kiállításának ad helyet, de érdekes kulturális és sporteseményeknek is. A kastélyt körbeölelő angolparkot a kerékpárosok, korcsolyázók és télen a sífutók által kedvelt aszfaltozott kerékpárút szeli át, amely a ménhárdi termálfürdőnél veszi kezdetét, áthalad Késmárk történelmi központján, és a Barlangligetben ér véget. Onnan pedig burkolt felületű útként halad tovább Zár községbe. 2022-től rekreációs célokra is használják a helyi természetes víztározót, amely gondozott környezettel és frissítőkkel is szolgál.

További információk itt találhatók: A Nagyőri Kastély

  1. BACHLEDKA Ski & Sun – síelés és kerékpáros turizmus, Lombkorona-sétány, Erdő Királysága Kalandpark (Zár)

A Bachledka üdülőhely télen egy szlovákiai unikumnak számító lehetőséget kínál – három égtáj felőli völgyben való síelést, illetve egy fantasztikus családi síelést, egész szezonra szóló hógaranciával. A lejtők nagy része mesterségesen havasított. A síelők rendelkezésére áll egy tízszemélyes Gondola Bachledka nevezetű kabinos felvonó, a Jezersko-Bachledka négyüléses sílift, valamint a Malá Franková-Bachledka sílift. A sífutás kedvelőit 20 km hosszú sífutópálya, a szánkózókat pedig 2,5 km hosszú szánkópálya várja.

A Bachledka üdülőhely további családi attrakciókat is kínál: száguldhatnak összekuszált hajjal a Tátra leghosszabb bobpályáján, és ellátogathatnak az Erdő Királysága Kalandparkba (https://kralovstvolesa.sk/), amely 5000 m2-es területével és 25 különböző szórakoztató elemével egyike a legnagyobb természetes gyermekjátszótereknek. Ezen kívül a legkisebbeket változatos szünidei programok szórakoztatják.

Az üdülőhely környezete túrázással és kerékpározással fedezhető fel: a Szepesi-Magurát hegyi kerékpárutak és a szabadidő-sportolók számára kialakított aszfaltos utak sokasága szeli át.
Az egész évben nyitva tartó Lombkorona-sétány az üdülőhely leglátogatottabb attrakciója. A több mint 600 méteres útvonal a lombkoronán keresztül vezet, és számos meglepetést, tanulságot és szórakozást tartogat. A 32 m magas torony pedig mintha tenyerén kínálná a Bélai-Tátra csúcsaira, a Pieninek és a festői Magurántúli régió egyedülálló tájaira nyíló káprázatos kilátást, valamint egy csúszdát is, mely gyors lejutást biztosít.
További információk itt találhatók: http://chodnikkorunamistromov.sk/

  1. Vöröskolostor-fürdő – Koronahegyifürdő

A Vöröskolostor-fürdő, ún. Koronahegyifürdő (Smerdžonka), szerves részét az egészséges ásványvíz és a kristálytiszta pienineki levegő képezi. A gazdag múltú kivételes gyógyfürdő a lélegzetelállító Pieninek szívében, a Tri Koruny hegy lábánál, Vöröskolostor községben helyezkedik el. A Smerdžonka-forrás egyedülálló természetes gyógyvize, ásványi anyagokban és hidrogén-szulfidban gazdag összetételének köszönhetően, segít a bőrbetegségek kezelésében, és jótékony hatással van a mozgásszervi, emésztőrendszeri, valamint idegrendszeri megbetegedésekre. A tiszta levegőnek és a kivételes klímának köszönhetően a gyógyfürdő elnyerte az éghajlati gyógyintézet státuszát. A gyermekek is kiélhetik itt magukat a trambulinos játszótéren és a nagy kötélpiramison.

További információk itt találhatók: A Vöröskolostor-fürdő – Smerdžonka

  1. A Ménhárdi Termálfürdő

Az egész évben nyitva tartó Ménhárdi Termálfürdő üdülőközpontja a Ménhárdi-hegyvidék és a Lévai-hegyek közötti határvonalon terül el. A medencéket tápláló természetes geotermikus víz jótékony hatással van a mozgásszervi, a légző-, valamint a szív- és érrendszerre. Beltéri és kültéri balneoterápiára is használják. 10 darab 26 és 38 Celsius-fok közötti vízhőmérsékletű medence várja itt a látogatókat.

További információk itt találhatók: A Ménhárdi Termálfürdő


Élményszerzés

Nyári kézműves és népművészeti fesztiválok, folklór- és színházi előadások, gasztronómiai rendezvények:

A Szepesi Folklór Ünnepségek Szepesség és Sáros történelmi régiók legrégebbi folklórfesztiváljaként, hamarosan az 50. évadot ünnepelve, a fenséges Szepesi vár alatt kerülnek megrendezésre.

1991-ben megújult az évenkénti vásár hagyománya Késmárkon, és azóta minden évben július második hétvégéjén megrendezik az Európai Népi Kézműves Fesztivál (EĽRO) néven ismert folklór- és kézműves fesztivált.

Jelentős zarándokhelyként ismert Lőcse városa. A legnagyobb szlovákiai Mária-hegyi zarándoklatra 1995-ben került sor, II. János Pál pápa látogatása során.

A Kárpáti Kézműves Vásár és a Pál Mester Napok többnapos rendezvények, melyek gazdag kulturális és művészeti élményeket kínálnak.
A magurántúli népdalokat, táncokat, játékokat és szokásokat bemutató Magurántúli Folklór Ünnepségeket minden évben megszervezik a varázslatos pienineki természet ölén – Vöröskolostor községben.

A látogatókat a Gorál Folklór Ünnepségek a Bélai-Tátra lábánál heverő sajátos községbe – Zárba – csalogatják, amely 2022-ben gyógyhellyé vált, és elnyerte az éghajlati gyógyintézet státuszát.