levoca_2Város Lőcse Levoča
Cím: Informačná kancelária mesta Levoča (IKLE) (Lőcse városi információs iroda), Námestie Majstra Pavla 58
054 01 Levoča
E-mail: ikle@levoca.sk
Tel.: +421534513763
GPS: 49.027675, 20.589539 (IKLE)

 

LŐCSE (LEVOČA) – A SZEPES TÜNDÖKLŐ ÉKSZERE

Lőcse (Levoča) egy olyan történelmi város, amely minden látogató számára tartogat valamit. A Szepes tündöklő ékszere jelzőt joggal érdemelte ki. A számos több száz éves emlékmű, vagy Pál Mester alkotásai nemcsak a Szepességben tündökölnek, hanem a világörökség térképén is.

Lőcse (Levoča) területe már a kőkorszaktól be volt telepítve. Erről számos archeológiai lelet tanúskodik. A bronzkorszakot a Lausitzi (luzsicai) kultúra feltárt temetkezési helye dokumentálja. A nagymorva-kor támogatta a szláv betelepülés fellendülését és kisebb települések keletkezését az egész környéken.

A IV. Béla uralkodó által 1249-ben aláírt okirat az első írásos feljegyzés Lőcse (Levoča) városáról. Abban az időben Leuch-nak nevezték.

A germán gyarmatosítók érkezésével szükségessé vált egy főváros kialakítása a Szepesi németek társasága számára. Ez 1271-ben Lőcse (levoča) lett. A jelentős város különféle jogok elnyerésével erősítette befolyását. A 14. század elején ez az árumegállító jog volt. Már egy évszázaddal korábban a városban pusztító nyomot hagytak a husziták és a testvérek mozgalma. Az 1494-es évet a királyok évének nevezték. Lőcsén (Levoča) találkozott II. Jagelló Ulászló – magyar és cseh király – Albert János lengyel királlyal. Az uralkodók következő találkozójára 1497-ben került sor.

Lőcse (Levoča) szabad királyi város (1317) magas esztétikai értékével csodálatra méltó időtlen örökséget hozott létre.

A LEGJOBBAK LŐCSÉN (LEVOČA)

1993-tól egész Lőcse (Levoča) az UNESCO világörökség listáján szerepel. Ez a város legjelentősebb műemlékének, a Szent Jakab bazilika minornak is köszönhető. A templom része a világ legmagasabb gótikus oltára 18,62 méterével.

A tér figyelemfelkeltő dominánsai a városháza és a közelében elhelyezkedő szégyen ketrec. A harangtoronnyal rendelkező épületben, ahol valaha a történelem fejlődéséről döntöttek, ma a széles nyilvánosság számára is elérhető érdekes kiállítás működik.

A tér déli részét a fenséges evangélikus templom díszíti kupolájával, amely a görög kereszt alakú talapzatból emelkedik ki. Klasszicista stílusban épült a néhai templom helyén.

A Pál Mester tér több mint hatvan házzal öleli körbe Lőcse (Levoča) város legszebb nevezetességeit. A legfigyelemreméltóbb a Thurzó-ház az egyedülálló csúcsos attikával.

Az eredeti bástyákkal és belépő kapukkal rendelkező várfal a mai napig védi Lőcse (Levoča) központi kincsét és kiemeli a város pótolhatatlanságát.

A  város feletti dombot a Mária-hegyi Szűz Mária Eljövetelének felszentelt bazilika díszíti, amely Szlovákia egyik legrégebbi és legjelentősebb zarándokhelye.

KULTURÁLIS ÉLET

A Pál Mester Napok névvel ellátott nemzetközi kulturális fesztivál nyáron Lőcse (Levoča) város elárasztott utcáit a Szepesség pulzáló központjává változtatja. A művészek utcai fellépését szlovákiai és külföldi fafaragók, festők és fényképészek plein air-je teszi színesebbé.

Július első vasárnapja minden évben a legnagyobb tömeget megmozgató lelki eseményekhez köthető. A Lőcsei Mária búcsúra hívők tízezrei érkeznek a városba. 1995. július harmadikán a Mária-hegyre több mint 650 000 zarándok érkezett II. János Pál pápa személyes részvételével.

LŐCSE (LEVOČA) TÖBB NAPOT IGÉNYEL

A pihenés, a relaxáció és a sport is az ide látogatók igényei közé tartozik. A Levočská Dolina (Lőcsei völgy) Rezortban a kicsik és a nagyok egyaránt jól érezhetik magukat. A nyári biofürdő szórakozást biztosít az egész család számára. A vendégeknek lehetőségük van saját pisztrángot fogni, azt azonnal elkészíteni, majd megenni. A lőcsei hegycsúcsok alkalmasak a kerékpártúrákra. A 380 kilométeren kijelölt kerékpárutak több napos szórakozást kínálnak. A téli szezont a hóval borított hegycsúcsok szuper síelési és szánkózási lehetőséggel gazdagítják. A sí központ síiskolájában és síovijában könnyen elsajátítható e téli szórakozás. Az éttermek, a wellness, a bowling és masszázsok magától éretetődőek.

PÁR KILOMÉTERES KÖRZETBEN

Akinek nem lett volna elég a történelemből, meglátogathatja az ugyanolyan attraktív Késmárk (Kežmarok) városát (28 km). A Szepesi vár és Szepeshely (Spišská Kapitula) szintén kihagyhatatlan megállók Szepes kincseinek útján (19 km).  Az egész évben nyitva tartó Ménhárdi termálfürdő még a téli hónapokban sem hagy senkit hidegen (22 km).


 1. június 27-én Lőcse Pál Mester Életművével felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Az UNESCO listáján ezzel gyarapodtak a Szepességről szóló bejegyzések, amelyek közt 1993-tól szerepelt az Iglói vár (Spišský hrad), Szepeskáptalan (Spišská Kapitula), a zsigrai (Žehra) Szentlélek-templom, a Dreveník és a Sivá brada (Ősz szakáll) tájvédelmi terület.

Legjelentősebb műemlékek:

 • Szűz Mária Látogatása-székesegyház a Mária-hegyen
 • Barokk templom és minorita kolostor Lőcsén
 • Gimnáziumi templom – Régi minorita templom Lőcsén
 • Szent Jakab-templom Lőcsén
 • Lőcsei városháza
 • Mária-zarándokhely

Érdekességek:

 • A legrégibb leletek a 9. századból valók.
 • Első írásos említés – 1249-ben
 • Történelmi városközpont – 1950-ben városi műemlékvédelmi területté nyilvánították
 • Várrendszer – csaknem teljesen fennmaradt, a 15 bástyából és toronyból 6 megmaradt, ebből három kapu: a Kassai-kapu (Košická brána), a Lengyel-kapu (Poľská brána) és a Ménhárdi-kapu (Menhardská brána).
 • A Szent Jakab-templomban található gótikus oltár (18,62m) világon a legmagasabb, és hársfából készült Pál Mester műhelyében a 16. században.
 • A középkori téglalap alakú tér, melynek oldalai 3:1 arányban vannak, Európában legnagyobb
 • Az egyetlen, szinte teljesensértetlen, 14. századból való ámbitus (nyitott tornác, folyosó) Szlovákiában a Régi minorita kolostor épületében található.

A legnagyobb szabású zarándoklatra Szlovákiában 1995-ben került sor Lőcsén, II. János Pál Szent Atya látogatása alkalmából.