Kežmarok

Város Késmárk (Kežmarok)
Cím: Kežmarská informačná agentúra (KIA) (Késmárki információs ügynökség), Hlavné námestie 46, 060 01 Kežmarok
E-mail: info@kezmarok.sk
info@kezmarok.sk+421524492135
info@kezmarok.sk49.133288, 20.428861 (Fatemplom – UNESCO)
49.139348, 20.433584 (Vár – múzeum)

KÉSMÁRK (KEŽMAROK) – TÁTRA ALATTI GYÖNGYSZEM

Késmárk (Kežmarok) egy olyan város, amely mindenkinek elrabolja a szívét. Joggal nevezik Tátra alatti gyöngyszemnek, miközben gyöngyháza a történelme műemlékeivel, amelyeket jelentős személyiségek készítettek, vagy a gyönyörű természet, amelyben Késmárk (Kežmarok) elhelyezkedik.

Minden sokkal előbb kezdődött. A város területe már az őskorban is kőkorszaki elődeink által volt betelepítve. A bronz és vaskorszak után a mai Késmárk (Kežmarok) lakosai átvonultak az idő történetén egészen a 12. századig. Akkor kezdtek el egy jellegzetes szakrális épületekkel rendelkező szláv székhelyet kialakítani.

A jövőbeli város helyén már 1251-ben említettek helyiségeket. Ez az év összekapcsolódik az első írásos feljegyzéssel a jövendőbeli Késmárkról (Kežmarok).

Késmárk (Kežmarok) 1269-ben kapta meg városi jogait IV. Béla uralkodótól, tehát a város már több mint 750 éve éli saját életét. 99 év múlva (1368) a lakosokat már a városi bástyák védték. Hasznosak voltak az okiratok – privilégiumok is, amelyek igazolták például a vásártartás jogát, az árumegállító jogot, és mindenekelőtt a kard jogát.

Késmárk (Kežmarok) szabad királyi városban rengeteg minden alakult ki, amelyek egyértelműen csodálatra méltóak.

MI AZ, AMIT KÉSMÁRKON (KEŽMAROK) MINDENKÉPPEN LÁTNIA KELL?

Mindenekelőtt a szepesi kis Sixtus-kápolnát, ahogy az Evangélikus Artikuláris fatemplomot nevezik.

Világmértékű különlegessége segítette abban, hogy az UNESCO világörökség listájára kerüljön (2008).

Késmárk (Kežmarok) varázslatos történelmi központjában csupán 15 percnyi sétára az Artikuláris fatemplomtól kiemelkedik a fenséges Késmárki vár, amely jelenleg múzeumként működik. És ez még távolról sem minden!

Késmárk (Kežmarok) dominánsai közé tartozik a piros színű Új evangélikus templom és a közeli Líceum, ahol 150 000 könyvkötet található.

Minden látogató számára célszerű a történelmi úton maradni, amely az egyedülálló város tökéletes kalauzaként szolgál. Lélegzetállító, hogy hány jelentős személyiség nevével találkozhat ezen a történelmi úton.

Késmárk (Kežmarok) ősidők óta a költők, feltalálók és jelentős személyiségek városa volt. A helyi Líceum leghíresebb diákjai közé büszkén tartozott Pavol Országh Hviezdoslav. A felfedezés területéről kiemelkedik MUDr. Alexander, aki az első plasztikus röntgenfelvételt készítette.

A POMPÁS EĽRO (EURÓPAI KÉZMŰVES) FESZTIVÁL

Késmárk (Kežmarok) egyedülállósága kihangsúlyozza a mesterségek és a folklór megőrzésének fontosságát nem csak a Tátra alatti területen, hanem egész Európában. Az Európai Népi Kézműves Fesztivál – röviden EĽRO – minden év júliusának második hetében átalakítja a város történelmi részét a legjobbra, amit 3 000 kilométeres körzetben át lehet élni. A zene, a tánc, az iparművészet és a jó ételek három nap alatt olyan légkört teremtenek, amit legalább egyszer át kell élni az életben.

EGY NAP NEM ELÉG

A kultúra biztos formája a pihenés is. Késmárk (Kežmarok) mindenre tökéletesen felkészült.

A Hotel Hviezdoslav valóban minőséges ételeket és romantikus szállást kínál gyönyörű szobáiban.

A hagyományos konyha, a pizza, a burgerek és kalácsok kedvelői is válogathatnak a helyi éttermek, bárok és cukrászdák közül. A városi szállások választéka is nagyon változatos, minden látogató igényeit kielégíti.

A KÖRNYÉK

Természetesen Késmárk (Kežmarok) szűkebb környezetének is van mit kínálnia. Elsősorban az egész évben nyitva tartó Ménhárdi termálfürdő (7 km), a Nagyőri kastély (5km), a J.M. Petzvala Múzeum (7 lm) vagy a Bélai-cseppkőbarlang (15 km).

Késmárk (Kežmarok) városa sok kellemes pillanatot és élményt kíván Önnek!