spisske_podhradie

Mesto Spišské Podhradie
Mariánske námestie 37
053 04 Spišské podhradie

tel/fax: +421 53 4195111
mail: info@spisskepodhradie.sk
web: www.spisskepodhradie.sk

.

Business hours

Monday:  8:00 – 11:00   12:00 – 15:00
Tuesday: –
Wednesday:  8:00 – 11:00   12:00 – 16:30
Thursday: –
Friday:  8:00 – 11:00   12:00 – 13:00


Szepesváralja – a templomok városa szép természeti környezetben fekszik, és maga a történelem. A 13. századtól kulturális és kézműves városként ismert, amelyben sok-sok üzlet található. Az UNESCO Iglói vár árnyékában található védett területén megtalálhatjuk a váraljai zsidók hagyatékát, a gyönyörű maori díszítésű felújított zsinagógát a zsidó temetővel. A téren feltűnik előttünk a luxus kivitelezésű barokk enteriőrrel rendelkező barokk Irgalmas testvérek-kápolna, a plébániával rendelkező klasszicista stílusú evangélikus templom és a román stílusú toronnyal ékeskedő Szűz Mária-plébániatemplom.

A történelmi városközponton áthaladva, melynek szívében rejtőzik a Mária-oszlop, a várhoz vezető úton álljon meg egy pillanatra a középkori vámszedő állomásnál. Pihenjen meg a Dreveník természetvédelmi területen, ahol az egyedülálló sziklavároska helyezkedik el, valamint őslénytani, zoológiai és botanikai értékek találhatók. Ne hagyja ki Szepeskáptalan (Spišská Kapitula) egyházi városkát a román és gótikus stílusú Szent Márton-székesegyházával, ahol az Anjou Károly Róbert megkoronázását ábrázoló freskót és a Szlovákiában található legrégibb, kőből készült domborművet, a Leo albus-t(Fehér oroszlán) őrzik.

Kóstolja meg a Sivá brada (Ősz szakáll) területén található forrásból eredő ásványvizet, és szerezzen kellemes perceket az Iglói vár alatt elterülő középkori városkában, ezen a legendákkal átszőtt vidéken.

http://spis.eu.sk/spisskepodhradie/