Város Késmárk (Kežmarok)
Cím: Múzeum bytovej kultúry (Lakáskultúra Múzeum), Hlavné námestie 55, 060 01 Kežmarok
E-mail: lektori@kezmarok.com
Tel.: +421524522619
GPS: 49.139427, 20.433550 (parkolás a múzeum mögött, ahova 1 perces sétával érhetünk oda egy utcácskán)

EZT NEM VÁRNÁ

A Fő téren (Hlavné námestie) első ránézésre felkelti az érdeklődést az újonnan rekonstruált, történelmileg értékes 55-ös számú ház. A mellette fekvő utcácska felett három távtartó boltívvel statikusan össze van kötve a mellette lévő három házzal.

Az ékes városi ház a szepesi Lakáskultúra Múzeum kiállítását rejti. A nem mindennapi felszerelés művészi és kézművészeti kiállítási tárgyakból áll a 17. századtól a 19. századi lakberendezéséig.

A múzeum kialakulását 1994-től számítják. A Késmárki Múzeum által kezelt nagyon gazdag és értékes alapnak adtak helyet, hogy megörvendeztesse a lelkes embereket és bámulatba ejtse a szakembereket a helyiségekben, amelyek az ilyen típusú kiállítási tárgyaknak lettek kialakítva.

A korhűen berendezett helyiségek visszarántanak minket elődeink idejébe. Nem szokványos az ólom edényekkel és címerekkel festett porcelánnal felszerelt étkező. Figyelemre méltó az eredeti fa mennyezet is. Az első emeleten pipák, íróasztalok és órák gyönyörű gyűjteménye található. Figyelemre méltó a női utazó bőrönd is, amely akkora, mint egy kisseb szekrény.

A kiállítás túlnyomórészt a Badányi nemzetség hagyatékából származó gyönyörű bútorokkal van tele. A legértékesebb kiállított tárgy egyértelműen az esküvői láda, amely a 17. század felében készült. Ugyanolyan értékes az egzotikus növényekkel kiválóan díszített klasszicista láda.

DERMESZTŐ LEGENDA

A régi házhoz történetek is fűződnek. Az egyik azokból az időkből származik, amikor a házban a keresett késmárki aranyműves, Daniel Haltz lakott lányával és vejével.

Az aranyműves lánya a féltékeny mészáros feleségeként szívesen kikiabálta volna kétségbeesését. De nem tehette… Nyom nélkül eltűnt, ahogyan a férje is. Csak teli ládák maradtak utánuk a bejáratnál, mintha utazni készültek volna, és egy kis vértócsa. Hogy a szépség vére volt-e? Biztosan csak annyit lehet tudni, hogy a kétség örvénye a régi történet része…

NE HAGYJA KI

Mindenekelőtt Kraya tábornagy különleges házának megtekintését(ma a Hotel Hviezdoslav része), amely a Lakáskultúra Múzeumtól csupán négy háznyira balra található.  Egyedülállósága abban rejlik, hogy nincs, és soha nem is volt bejárati ajtaja az utca felől. A házba mindig a szomszédokon keresztül jártak.

A régi szépségek kedvelőinek azt ajánljuk, hogy maradjanak a történelmi úton, amely végigvezeti őket Késmárk (Kežmarok) legszebb és legértékesebb nevezetességein.