Város Késmárk (Kežmarok)
Cím: Nový evanjelický kostol (Új evangélikus templom), Hviezdoslavova 18, 060 01 Kežmarok
E-mail: ecavkk@gmail.com
Tel.: +421524522242
GPS: 49.133288, 20.428861 (a Fatemplom előtt – UNESCO)

NEHÉZ KEZDETEK

A néhai vizes árok területén 1872-ben ünnepélyesen megkezdték az Új evangélikus templom építését.

Az artikuláris fatemplom nem volt kellően reprezentatív, illetve abban az időben statikus hiányosságai is voltak.

Az Új evangélikus templomnak nagyszabásúnak kellett lennie. Ezért lett megszólítva a monarchia legjobb építőművésze, Teofil Hansen, aki az egyháznak ajándékozta a részletes terveket.

Az építész azonban egyáltalán nem tartotta be őket anyagi okok miatt.

Ezért sem helyeztek el órát a toronyban. Az alapkő letétele után 22 tél telt el, mire a templomot 1894-ben befejezték.

A VÁROS ÖSSZETÉVESZTHETETLEN ARCA

Az Új evangélikus templom ma a város összetéveszthetetlen arcát képezi. A vakolat zöld elemekkel kiegészített jellegzetes piros színe felkelti a figyelmet, és egyúttal orientációs ponttá teszi az épületet. Bár az építészeti kivitelezés azt a téves feltevést kecsegteti, hogy egy orientális épületről van szó, ez egyáltalán nem igaz. Az Új templom az úgynevezett eklektikus stílusban épült.

SZINTE HIHETETLEN SZIMMETRIA

Az első, ami felkelti az érdeklődést a belső térben, a szigorú szimmetria. A templom ritkasága a két szószék. A fenséges oszlopsorok látványa az oltár helyiségére téríti a tekintetet, amely szokatlanul a nyugati oldalon található. Egyemeletes tágas lépcsőház vezet hozzá.

A szimmetrikusan elhelyezett padokon akár 900 ember is elfér, az Istentiszteletek alatt a férfiak a bal, a nők pedig a jobb oldalon ültek.

Gyönyörűen szimmetrikus az orgona is, amely a templom hátsó részén van a kórusra helyezve 1 869 sípjával. A mai napig használják nemcsak az áhítatok, hanem különféle koncertek során is.

KIRÁLYI SÍR

Kevés templomnak jut az a megtiszteltetés, hogy nyugalmat biztosítson az uralkodók számára. Thököly Imre (1657 – 1705), erdélyi fejedelem és Felső Magyarország koronázatlan királya, fontos szerepet játszott Késmárk (Kežmarok), Magyarország és Erdély történetében. Sírja mellett a mauzóleum beépített részében (1909) a látogató megismerheti a koronázatlan király élettörténetét.

1981-től az Új evangélikus templom nemzeti kulturális emléknek van kikiáltva.

MINDENKÉPPEN MEGÉRI MEGLÁTOGATNI

A közvetlen közelben található az Artikuláris fatemplom (UNESCO) és a páratlan Líceumi Könyvtár 150 000 könyvkötetével. A város természetesen többet is kínál. A régi szépségek kedvelőinek azt ajánljuk, hogy maradjanak a történelmi úton, amely végigvezeti őket Késmárk (Kežmarok) legszebb és legértékesebb nevezetességein.

 

    Vaše meno (povinné)

    Váš email (povinné)

    Predmet

    Vaša správa

    [recaptcha]