Spišský salaš (Szepesi juhászkunyhó)
Cím: Spišský salaš, Levočská cesta 11, 053 04 Spišské Podhradie
E-mail: salas@spisskysalas.sk
Tel.: +421 53 45441202
www.spisskysalas.sk
GPS: 49.0066331,20.7295693,17

HAGYOMÁNYOS SZEPESEI KONYHA

Minden látogatót kifárasztanak a kalandozások a Szepesség természeti és történelmi szépségeiben. Az ízlésesen megterített asztal és finom ételek látványa megörvendezteti a szemet és az éhes gyomrot. Ez az oka annak, hogy sok látogató a Szepesváralján (Spišské Podhradie) található Spišský salašt (Szepesi juhászkunyhó) választja. Már évtizedek óta a fő út mellett áll és az autópályáról is nagyon egyszerű letérni és megpihenni itt.

A hagyományos szepesi konyhára épülő, a legminőségesebb alapanyagokból készült ételeket megkóstolhatja a hagyományos juhászkunyhó belső terében, illetve nyáron a nyitott teraszokon.

Az évek során a juhászkunyhó hagyományos ételeivel és italaival lett híres, illetve különféle rendezvényeivel. Télen ilyen volt a farsangi disznótor népzenével és vidám helyi szokásokkal. Máskor pedig különféle kulináris versenyeket rendeztek: Majster piroh (derelye mester) és a Gulyás fest Branisko. A juhászkunyhó környékén nyáron megrendezett Szepesi Folklór ünnepségek Szlovákia legrégebbi népszerű folklór fesztiváljai közé tartozik.

A Spišský salaš (Szepesi juhászkunyhó) nem csupán egy hely, ahol jól lakhat, hanem a relaxáció helyszíne is, főleg gyermekes családok számára, akik gyönyörködhetnek a szepesi vár és a lőcsei hegyek látványában, futkározhatnak a zöld füvön, vagy megcirógathatják az apró háziállatokat.

 

HOVA MENJÜNK ELŐBB?

A kiváló étel után jól esik egy kis séta, vagy a történelmi város és az emlékművek meglátogatása. A juhászkunyhó környékén számtalan van belőlük:

Közép-Európa legnagyobb vára – a Szepesi vár, a római Szent Márton székesegyház Szepesváralján (Spišské Podhradie), a Zsigrai (Žehra) templom egyedi festményeivel, a restaurált zsinagóga Szepesváralján (Spišské Podhradie), a közeli Szürke Szakáll-hegy (Sivá brada) gejzír, a környező falvak és Lőcse (Levoča) műemlékei.

Amennyiben Önt jobban vonzza a természet, ne hagyja ki a Drevenyik (Dreveník) védett rezervátumot, ahova pl. a Szepesi vártól könnyed séta vezet. A kiváló relaxációs szolgáltatásokkal színesített többnapos tartózkodást nem fogja megbánni, amennyiben a Resort Levočská Dolina-t (Lőcsei-völgy resort) választja.