Község Zár (Ždiar)
Cím: Obecný úrad Ždiar (Községi Hivatal Zár), Ždiar 202, 059 55 Ždiar
E-mail: ocu@zdiar.sk
Tel.: +421524498100
GPS: 49.271449, 20.271842 (Községi Hivatal parkoló), 49.270939, 20.264819 (Zári ház Múzeum parkolója)

A TÖRTÉNELEM IS VÁLTOZHAT

Néha azt írják le, amit kell, máskor hiba történik a nem egyértelmű kutatások miatt. A második eset történt meg Zár (Ždiar) jellegzetes községével. A közelmúltig az 1282-es évhez kötötték a községről szóló első írásos feljegyzést. A tények azonban mást mondanak. A valódi, tintával pergamenre írt feljegyzés Zárról (Ždiar) 1590-ből származik. Az okirat eredetijének tulajdonosa Szepeshely (Spišská Kapitula) archívuma.

A durva éghajlat és a sűrű erdők ebben a Magurántúli (Zamagurie) helységben nem kedveztek a lakosság tömeges betelepítésének.  Az első tartósan itt élő záriak közé a bojtárok, a favágók, szenesek és a pásztorok tartoztak. Az 1628-ból származó dokumentumok már községnek nevezik Zárt (Ždiar).

Manapság Zár (Ždiar) a nagyon népszerű téli sport központok és egész éves turisztikai központok közé tartozik.
MIT ÉRDEMES ZÁRON (ŽDIAR) MEGLÁTOGATNI?

A községben sétálást kisebb túrának is tekinthetjük. Zár (Ždiar) az út mentén néhány kilométeren húzódik, területe több völgybe is belevág. A zári épületeknél meglehetősen gyakran használnak fát, mint építkezési anyagot, amely a lakóhelyeknek egyedülálló karaktert kölcsönöz.

Erős népi érzés uralkodik még a mai modern időkben is. A záriak minden vasárnap templomokban gyülekeznek, ahova lenyűgöző gorál népviseletben mennek.

A Zári Ház múzeum egy gerendaházban található, vagyis az eredeti építményben. A kiállítás következetesen térképezi fel a helyi gorálok életét, a belső tér autentikus felszereléssel rendelkezik, valamint gazdag népviseleti ruhákban. Különlegesség, hogy a látogatók megismerhetik a zári esküvői szertartást. Az érdeklődők felpróbálhatják a helyi népviseletet. Az elkészült fényképek évek múltán is emlékeztetik majd a kiállítás egyediségére.

A Bachledova-völgy a Lombkorona tanösvénnyel turista mágnessé vált. A teljes távú akadálymentesség és a gyönyörű kilátás kombinációja a kis és nagy látogatókat egyaránt megörvendezteti.
EGY UGRÁSRA ZÁRTÓL (ŽDIAR)

Javorina (Tatranská Javorina) csupán 11 kilométerre található Zártól (Ždiar), és elsősorban templomáról és a vadászlakról híres. A római katolikus Szent Anna fatemplomot 1903-ban építette Hohenlohe lelkész. Az erdei munkák védőszentjének szentelték fel. Furcsasága az a tény, hogy a lelkész protestáns volt.

A Hohenlohe vadászkastélyt Javorinában a Szlovák Köztáraság Elnöki Hivatala használja reprezentatív célokra. A látogatói előtt minden csütörtökön nyitva áll, kivéve az állami ünnepeket és a munkaszüneti napokat. A porosz fejedelemség vadászkastélya az eredeti felszereléssel 2009-től nemzeti kulturális műemlék.

A Magurántúl (Zamagurie) mindigis a Pieninekhez kapcsolódott. A tetszetős Vöröskolostor (Červený Kláštor) (37 km) a turisztikán és a dunajeci adrenalin-evezésen kívül a vöröskolostori fürdő (Smerdžonka) lehetőségét is kínálja (45 km). A történelem szerelmeseit lenyűgözi Késmárk (Kežmarok) városa a várral és az Evangélikus Artikuláris fatemplommalUNESCO (22 km).

 

www.zdiar.sk