mala_frankovaKözség Kisfrankvágása (Malá Franková)
Cím: Obecný úrad Malá Franková (Községi Hivatal Kisfrankvágása), Malá Franková 35, 059 78 Malá Franková
E-mail: info@tatryspispieniny.sk
Tel.: +421 52 489 26 30
GPS: 49.313536, 20.303274 (Községi Hivatal Kisfrankvágása parkolója)

 

A LEGRÉGEBBI IDŐK ÓTA

A Magurántúl (Zamagurie) a vöröskolostori apátság felépítésével és működésével jelentősen elkezdett benépesedni. Felemelkedése új falvak alapítására ösztönzött. Az egyik közülük Kisfrankvágása (Malá Franková) jobbágyfalu lett. Az írásos források Frankvágását (Franková) már 1568-ban is említik. A frankvágásai (Franková) patak völgyének betelepítése már a 13. század végén kezdődött.

A község valószínűleg magiszter Frankról kapta a nevét, aki a 13. és a 14. század fordulópontján élt a területen. 1550 után Kisfrankvágására (Malá Franková) ruszin lakosság költözött. A következő évszázadok a tulajdonosok gyakoribb váltakozását hozták, valamint a helyi lakosság elégedettségének ingatagságát. A 17. század végén Kisfrankvágása (Malá Franková) a Rákóczi család vagyonában szerepelt, így a helyiek számára jobb idők következtek.

Ahogy változott a politikai helyzet, úgy változott a falu neve is. A lengyelül hangzó név magyarra, németre, majd később szlovákra változott. Az 1979 és 1989 közti évek az egyesülés jegyében teltek. Nagy- és Kisfrankvágása (Veľká a Malá Franková) községeket egy faluvá egyesítették – Frankvágása (Franková). 1990 után Kisfrankvágása (Malá Franková) újra egyedülálló, saját identitással rendelkező községgé változott.

MIRE ÉRDEMES ÖSSZPONTOSÍTANI

A Szent József fatemplomot az eredeti kis kápolnából építették át mai formájára. A belső térben egy régi oltár található a korai barokk időkből. Érdekesek a hársfából kifaragott Szent József és Jézus, valamint Szűz Mária szobor. A templom mellett kiemelkedik a fa harangtorony.

Szakrális szellemet hordoz a régi szlovák létesítmény és az első glagolita népmúzeum Kisfrankvágásán (Malá Franková). Az Ogrod svätých sedmopočetníkov nevű kiállítás érdekes és egyben ritkaság is. Szlovákia legkisebb fa templomáról van szó, amely a komplexum közepén található. Nem kevésbé érdekes az egyedi szolár megvilágítású fakereszt. A Szepesi Magura (Spišská Magura) gerincén helyezték el a község megalapításának 400.évfordulóján.

Legenda

Egy Vojtko nevű parasztember a nap első sugaraival kaszálni kezdett a réten. A közeli erdőből érkező patkódobogás kizökkentette őt a munkából. Amint abba az irányba nézett, meglátott egy harci kedvében lévő törököt, aki szablyát lengetett a feje felett. Vojtko abban a pillanatban arra gondolt, hogy a katona végezni fog vele. A lovasnak elég lett volna suhintania egyet az éles fegyverrel, hogy a paraszt feje leguruljon a hegylejtőn. A ló azonban megbokrosodott, hátsó lábára állt és a török rögtön a kaszára esett. Vojtko megijedt, hiszen soha senkit nem ölt meg, a szerencsétlen balesetet azonban már nem lehetett visszafordítani. Eltemette hát a török katonát, a sírra egy követ rakott, majd hazament elmesélni mi történt vele. Attól a naptól kezdve a frankvágásiak rettegtek, hogy a falut elárasztja majd az egész török hadsereg, hogy megbosszulja a katona halálát. Aggályok és félelmek közepette felépítettek egy kis kápolnát, ahova imádkozni jártak és védelmet kérni a török rohamés a halott katona szelleme ellen.

A KÖRNYÉK VARÁZSA

Kisfrankvágása (Malá Franková) egész területe ösvényekkel van tele, amelyek kerékpározásra is alkalmasak. A téli időszakban sífutók is használják. A faházak kedvelőinek tetszeni fog az élő skanzen – Osztornyán (Osturňa) (8 km). A Bachledova-völgy Lombkorona tanösvénye elvarázsol a kilátásával, és gyerekes családoknak is alkalmas. A Vöröskolostori Múzeumban szinte lélegzik a történelem, mindeközben az evezés a Dunajecen, vagy egy séta a Pieninek Nemzeti Parkban mélyen a látogatók szívébe vésik magukat. (20 km).

.


A község Szepesség legészakibb részén, a Szepesi-Magura (Spišská Magura) hegység lábánál, a Frank-patak (Frankovský potok) völgyében terül el mintegy 3 km hosszúságban. Ez a legmagasabban fekvő magurántúli község.

Kulturális műemlékek: a 18. század 2. feléből való faoltár – késői barokk 
Természeti látványosságok: északi oldalról induló, a Szepesi-Magura hegygerincén keresztül vezető turistaösvények, amelyekről rá lehet csatlakozni a Tavas-nyeregből (Jezerské sedlo) induló, Bélai-havasok irányába, Bachleda-völgybe (Bachledova dolina), Zárba (Ždiar), Kispereszlőbe (Príslop), stb.  tartó ösvényekre, kerékpárutakra. A Lengyelországból érkező turisták a Nagyfrankvágása (Veľká Franková) – Kacwin turistaátkelőhelyet vehetik igénybe.