• Cím: Kisszalók Községi Hivatala, Gerlachovská 52, 060 01 Kisszalók
  • E-mail: obec@obecmalyslavkov.sk
  • Tel. sz.: +421 52 452 24 00
  • GPS: 49.1514064,20.3139128 (a községi hivatal parkolója)

 

LOVAK, JUHOK, HATÁRŐRÖK

A történelmi dokumentumok alapján többféle feltevés is létezik Kisszalók község létrejöttével kapcsolatban. Az egyik szerint olyan állatcsempészek alapították, akik Lengyelországból csempésztek lovakat a Szepesség területére. A 13. században a lengyel határ ugyanis csakugyan Késmárk (Kežmarok) városának közelében – Nagyőr (Strážky) és Szepesbéla (Spišská Belá) között – húzódott. Egy másik elmélet egy nagy juhtenyésztő és sajtkészítő gazdaság meglétéhez kötődik, egy harmadik alapján pedig a települést határőrök alapították. E felvetés egy 1235-ből származó történelmi dokumentumon alapszik, amely határőrök által lakott településeket említ Nagyőr és Michalský vŕšok (Késmárk egyik történelmi helyszíne) környékén. Kisszalók község őrangyala Mihály arkangyal (Szent Mihály), akit a határőrök is égi védelmezőjükként tiszteltek. Legrégebbi írásos említése egy 1275-ből származó oklevélben olvasható, amely szerint István, Chene fia, arra kérte Jakab prépostot, hogy írja át a Poprád folyó közelében – Mihály arkangyal faluja mellett – található földek és kúria adományozási okiratát. 1700-ban Kisszalók tulajdona Késmárk városának birtokába került.

 

MI KÖTI ÖSSZE A KÖZSÉGET NAPÓLEONNAL?

Az az ötlet, hogy a „Slavkov” nevű községek találkozót rendezzenek, felkeltette a Tátra lábánál fekvő község képviselőinek figyelmét, akik mára e találkozók rendszeres résztvevői, sőt 2010-ben szervezői is lettek. A három császár csatáját barátságos versenyek és mérkőzések váltották fel, ám a résztvevőkben most is ott buzog Napóleon büszkesége és győzni akarása.

 

A VÖRÖS KAKASSAL HARCOLÓ TŰZOLTÓK

A lakosság nyugodt alvásáról gondoskodó és az esetleges tűzesetekhez kivonuló éjjeliőrséget 1893-tól a tűzoltóság váltotta fel, amely a mai napig működik a községben. Az önkéntes tűzoltók tűzesetek, árvizek, szélviharok és közlekedési balesetek során végeznek mentési munkálatokat.

Betartják a tűzoltók tízparancsolatát (https://dhz.obecmalyslavkov.sk/hasi-ske-desatoro.html), elnyerték a helyi közösség tiszteletét és bizalmát, valamint részt vesznek a községbe látogatók számára érdekes rendezvények – az ún. Országos Tűzoltó Egységhez való csatlakozás ünnepe, tűzoltóversenyek, bálok, karácsonyi ünnepségek, Mikulás-napi ünnepély és színházi előadások – szervezésében.

 

TEHÉNBŐGÉS ÉS -LEGELŐK HELYETT GOLFOZÁS VÁRJA!

A Magas-Tátra csúcsaira csodálatos kilátást nyújtó rétek az utóbbi időben nem a tehenek bőgésétől, hanem a golflabdák és -ütők halk suhanásától hangosak: itt működik ugyanis a ROYAL VALLEY GOLFKLUB, amely egy 2355 méter hosszú, 9 lyukú, par 34-es pályának ad otthont. A klub mindenkit szívesen fogad, és rendszeresen szervez nyílt napokat, illetve golftáborokat gyerekeknek.

Kisszalókról mindössze egy ugrás a Magas-Tátra a látogatók által használt, kijelölt erdei kerékpárutakon haladva. A községben működő magánapartmanokban pedig meg is lehet szállni.

 

KARNYÚJTÁSNYIRA A TÖRTÉNELEM

A közelben fekvő Késmárk középkori terének, várának, történelmi templomainak (UNESCO), középkori líceumi könyvtárának és más műemlékeinek megtekintése vonzó program a történelem iránt érdeklődőknek. A településen nyaranta strand is üzemel. A Thermalpark Vrbov termálfürdő 10, a nagyőri kastély pedig 8 km távolságra található.