Város Késmárk (Kežmarok)
Cím: Múzeum v Kežmarku – HRAD (Késmárki Múzeum – VÁR), Hradné námestie 42, 060 01 Kežmarok
E-mail: lektori@kezmarok.com
Tel.: +421524522619
GPS: 49.139427, 20.433550

A TŰZVÉSZTŐL A SZÉPSÉGIG

Az erődítmény története 1463-ban kezdődött azon a helyen, ahol a Szent Erzsébet kolostor állt. A Zápoľský családnak sikerült építenie egy késő gótikus várat. A vár az idő során többször is felégett, tulajdonosainak váltakozása pedig számos átépítéshez vezetett.

Az utolsó nagy tűzvész 1901-ben elpusztította az egész épületet. A vár területe a következő években üresen állt. A részleges felújítás csak 1931-ben lett befejezve, és a toronyban létrejött a Városi múzeum. A második világháború alatt a várban a Gestapo székelt.

A vár érdembeli rekonstrukciója 1960-ban kezdődött, és nagyobb időbeli szünetekkel 2019-ig tartott. A megújult külsején kívül a vár különlegessége az a tény, hogy egyike azon kevés erődítményeknek, amelyek nem domboldalon állnak.

CSODÁLATRA MÉLTÓ KIÁLLÍTÁSOK

Rendhagyó a helyi céhek kiállítása és a fenomenális tanácsterem, ahol a város sorsáról döntöttek. Nem kevésbé érdekes a régi hideg lőfegyverek és tűzfegyverek gyűjteménye. A kiállítás nagy meglepetése a korhű gyógyszertár, amely a látogatókat ámulatba ejti.

Érdekes a sötétzárka is, amely gyönyörű kilátást nyújt a városra, nem beszélve a fenséges panorámáról a Tátrára.

Természetesen megvan a maga helye a múzeumban a zsidó közösségnek, a gyönyörű kápolnának és a Havas hegyeknek szentelt kiállításoknak is, ahogy valaha a Magas Tátrát nevezték. Tetszeni fog Önnek a történelmi autók kiállítsa is, amelyet semmiképpen sem kellene kihagynia.

AZ ELSŐ NŐ A TÁTRÁBAN

A vár szó szerint tele van történetekkel. A leghíresebb és egyúttal igaz történet egy furcsa szerelemről szól. Lasky Albert az üres kincstár szemrevételezése után megkérte az özvegy Ostrogska-Koscieleska Beata kezét. A húsz évvel idősebb újasszony csodálta Albertet, de a Tátrát még nála is jobban. Első nőként 1565-ben a Zöld tóhoz indult azzal a reménnyel, hogy vízszínű drágakövet lát majd az alján. A természeti szépségek megismerése iránti vágya a várba visszatérésekor végzetes lett számára. Férje sötétzárkába falaztatta őt. Egy kis ablakon keresztül kapta kis adag élelmét és egy másikon át szemlélhette szenvedésének okait – a fenséges hegycsúcsokat. A bezártság évei megfosztották józan eszétől. A vár új tulajdonosa, Rueber szabadította ki.

EGY UGRÁSRA A VÁRTÓL

Csupán hárompercnyi gyalogútra a központ irányába található a gyönyörű Lakáskultúra Múzeum kiállítása (Fő tér 55). Érdekes lehet a Mária templom (Paulini templom) is a sorházakba való beépülése miatt a Vártér 53 alatt. A város természetesen többet kínál. A régi szépségek kedvelőinek azt ajánljuk, hogy maradjanak a történelmi úton, amely végigvezeti őket Késmárk (Kežmarok) legszebb és legértékesebb nevezetességein.