Késmárk (2018.2.16.) – Kiváló síelési valamint sífutási körülmények, téli túrázás, műemlékek látogatása vagy a lazítás a termálvízben csak néhány a Tátra-Szepesség-Pieninek régió által kínált kikapcsolódási lehetőség közül. A gyönyörű természet és a kulturális örökség különlegességei együtt képezik a helyi kirándulóhelyek fő vonzerejét.

Szlovákia idegenforgalma sikeres évet zárt 2017 végén. A rekordévre utaló jelek már a nyári szezon statisztikáiban megjelentek, ezért optimizmusra ad okot, hogy az ország iránti érdeklődés a téli turisztikai szezon folyamán továbbra is fennáll. A turisták egyre sűrűbben keresik fel a helyi látványosságokat, igazolva közben, hogy szívesen ismerkednek a szemrevaló vidékkel. A téli szezon több remek újdonságot hozott, amelyek elsősorban térségünk látogatói számára rejtenek igazi élményeket.

A Bachledka Ski & Sun síközpont a nyári szezon végén megnyitotta az új lombkorona tanösvényt, amely egyből a régió leglátogatottabb látványosságai közé férkőzött be. Az ösvény egész évben üzemel, így a síelés szerelmesei is új látószögből csodálhatják a környék behavazott lejtőit és a téli tájakat. Még tavaly megörvendeztette a Pieninekből és a Magurántúlról érkező síelőket, akik a központot immár a Kisfrankvágása (Malá Franková) felőli új aszfaltúton is megközelíthetik. Zár (Ždiar) és a környező természet a népszerű tátrai központok mellett sokak számára a Tátra felfedezésre váró területét jelenti. A látogatókat a tél folyamán számos magával ragadó rendezvény várja (karneválok és zenés mulatságok közvetlenül a sípályán stb.). Túrázásképp pedig a sífutás kedvelőinek is lehetőségük van végigsiklani a tanösvény kilátótornyától egészen Zárig.

Kétségkívül térségünk kedvenc látogatóhelyei közé tartozik a ménhárdi (Vrbov) termálfürdő. A Thermal park Vrbov vendégei egyszerre élvezhetik a termálvíz gőzét és a környezetre boruló hótakaró látványát lenyűgöző kilátással a Magas Tátra csúcsaira. A termálpark híres arról, hogy nem csak a hazaiak számára, hanem a lengyel, cseh, litván és ukrán látogatók között is nagyon közkedvelt fürdőhelyről van szó.

A régió kulturális központjának szerepét immár hagyományosan Lőcse (Levoča) tölti be. A téli szezon folyamán a lőcsei Szent Jakab templom, a múzeumok és a szepesi vár iránt a legnagyobb az érdeklődés, annak ellenére is, hogy a vár jelenleg zárva tart. A lőcseiek rendszeresen érdekfeszítő kulturális rendezvényekkel dicsekedhetnek, mint amilyen a Lőcsei Farsang (Fašengy v Levoči), amely elődeink farsangi hagyományait idézi. A város központjától csupán 7 kilométerre található az újonnan épült Resort Levočská Dolina (Lőcsei Völgy Resort). A változatos sípályákat magába foglaló központ a Lőcsei-hegység gyönyörű ölén található. Új szolgáltatás a sífelvonó használat egyenlegének online feltöltési lehetősége. A resort a szolgáltatások széles palettáját kínálja vendégeinek. A sífutásra vágyók Lőcsétől 10 kilométerre, Kőperény (Uloža) község mellett több kilométernyi sífutópályákkal rendelkező sportlétesítményt találnak.

Jelentős kulturális műemlékekkel dicsekedhet Késmárk (Kežmarok) is. A város legnépszerűbb műemlékei az UNESCO világörökségi listáján szereplő tagolt evangélikus fatemplom, az evangélikus újtemplom, az evangélikus líceum, valamint az egész évben nyitva tartó késmárki vár. A kulturális rendezvények között különböző színielőadások kerülnek megrendezésre gyerek- valamint felnőtt közönség számára egyaránt. A Boutique Hotel Hviezdoslav Késmárkon már 4. alkalommal tiszteleg a francia konyha előtt a Goût de France/Good France nevű rendezvény keretében. A téli szezonban Késmárk város a futballstadion területén 400 méteres karbantartott klasszikus sífutópályát, valamint ún. skating (sítalpas korcsolyázás) pályát létesített.

A vöröskolostori (Červený Kláštor) Smerdžonka fürdő, amely jelenleg a legmodernebb gyógyfürdő Szlovákiában, szintén sikeres szezont tudhat maga mögött. A fürdő 2012-ben nyílt meg, és azóta évről-évre növekvő számban érkeznek vendégek a különböző rehabilitációs- illetve gyógykezelések kíséretében történő feltöltődésre. Kedvezően hideg időjárás esetén a látogatók kiélvezhetik a Dunajec-áttörésben a településről induló sífutópályát. Húsvéthétfőre kulturális programokkal egybekötött húsvéti locsolkodással készülünk.

A Tátra, a Szepesség és a Pieninek vidéke jogosan sorolható Szlovákia legszebb régiói közé. Közeledik a tavaszi szünet és a Tátra-Szepesség-Pieninek kirándulórégió a szolgáltatásainak bőséges kínálatával ideális hely a fáradalmak kipihenésére.

Szerző: Ing. Gabriela Bodnárová, a Tátra-Szepesség-Pieninek Regionális Idegenforgalmi Szervezet (OOCR TATRY-SPIŠ-PIENINY) ügyvezető igazgatónője,
Ing. Juraj Buranovský, PhD.