Város Szepesbéla, Nagyőr (Spišská Belá, Strážky)
Cím: Múzeum J. M. Petzvala (J. M. Petzval Múzeum), Petzvalova 30, 059 01 Spišská Belá
E-mail: muzeum.petzval@stm-ke.sk
Web: www.stm-ke.sk
Tel.: +421524591307, +421918965699
GPS: 49.187372, 20.458224 (J. M. Petzval Múzeum)

KICSODA J.M PETZVAL?

modern optika, fizika és matematika alapítója és feltalálója József Maximilián Petzval. 1807. január 6.-án született Szepesbélán (Spišská Belá). A közeli Késmárkon (Kežmarok) és Kassán (Košice) tanult, és legmagasabb végzettségét a pesti egyetemen szerezte.

Már 1837-ben a magasabb szintű matematika professzorává nevezték ki, amelynek köszönhetően a bécsi egyetemen tarthatott előadásokat. A Bécsi Tudományos Akadémia, valamint a Magyar Tudományos Akadémia tagjává vált.

Nagy hozzájárulása miatt a 19. század legjelentősebb európai tudományos személyiségei közé tartozik. Elsőként számította ki pontosan a fényképezőgép objektívénak szerkezetét. Ennek köszönhetően tudták tökéletesíteni a portré- és tájlencséket. Felfedezte és dokumentálta azokat a törvényeket, amelyek a mai napig uralják az optikát.

FÉNYKÉPEZŐ SZERKEZETEKKEL TELI MÚZEUM                                     

A J. M. Petzval Múzeum a néhai iskola kora reneszánsz épületében székel. Az eredeti földszinti részhez a 18. században hozzáépített részt csatoltak. Ma az egész objektumban elérhető a kiállítás, amely a kassai Szlovák Műszaki Múzeumhoz tartozik.

Nem egy klasszikus steril múzeumról van szó, amely csupán egy maréknyi szakértőt lelkesít felÉppen fordítva. A történelmi helyiségekben korhű bútorok, képek és kiegészítők vannak ízlésesen elhelyezve. És nem csupán ennyi. A külső- és belső téren elhelyezett számos emléktábla az első pillanattól kezdve emlékeztet annak az embernek a nagyságára, akinek e kiállítást szentelték.

A kronológiai elrendezés a látogatókat átfogó képet nyújtva vezeti végig a fényképészet és a kinematográfia területének szerkezetei és segédeszközei között. Az első faládikás fototechnika a mai ember számára komikus lehet. Petzval idejében azonban ezek az exkluzív darabok a modern technika és optika csúcsát jelentették.

CAMERA OBSCURA A SAJÁT SZEMÉVEL

Különösen tetszetős a kiállítás camera obscura névvel ellátott része, amelyet a fényképezőgép elődjének szenteltek. Alapvetően egy nyílásokkal rendelkező faszekrényről van szó. Főleg festők használták, akiknek ez a szerkezet a fordított képet papírra vetítette. A rögzített képet elég volt körberajzolni, így megőrződött az eredmény perspektívája és reálissága.

MIT LÁTHAT MÉG?

Csábítóak még az első utazó-riporteri szerkezetek és az első sztereográfiai gépek. Az érdekes műtermi eszközök hatalmas konstrukciójukkal keltik fel a figyelmet. A kiállításon saját helyük van a filmtekercsekkel működő gépeknek és a legkisebb mérettel rendelkező kém eszközöknek. Ezen kívül meg lehet csodálni a gravírozott fémcső történelmi kialakítású legújabb lencséit.

A kisebb látogatóknak tetszeni fog a sötétkamra, a hölgyeket pedig fellelkesíti a romantikus korhű műterem életnagyságú figuráival.

SZEPESBÉLA (SPIŠSKÁ BELÁ) KÍNÁLATA

Csupán pár lépésnyire található a Dr. Greisiger Mihály Múzeum. A természet gazdagságát a közeli Bélai-cseppkőbarlangban csodálhatja meg. Az angolparkot a kastéllyal és az egyedi Mednyánszky László képgyűjteménnyel Nagyőr (Strážky) városrészen találja.

 

    Vaše meno (povinné)

    Váš email (povinné)

    Predmet

    Vaša správa

    [recaptcha]