Város Késmárk (Kežmarok)
Cím: Mariánsky – Paulínsky kostol (Mária-Paulini templom), Hradné námestie 26, 060 01 Kežmarok
E-mail: fara.kk@sinet.sk
Tel.: +421524522220
GPS: 49.139675, 20.432207 (Parkoló a vár mellett), 49.138567, 20.432693 (Parkolás az utcán a templom előtt)

A TEMPLOM ÉRDEKES TÖRTÉNETE

A késmárkiak a lutheri reformáció után, amely egész Európát elárasztotta, mint az élővíz, büszkén jelentkeztek a protestánsokhoz. A város lelki ügyeiben az egység uralkodott. A lakosok eleget ráncolták homlokukat a várbirtok miatt, amely igényt tartott a városra, és minél nagyobb adókra vágyott. A megoldás a vár kivásárlása volt a hatalom alól. Erre azonban nem volt elég anyagi eszköz, ezért a késmárkiak az esztergomi érsekhez is fordultak kölcsönért. És sikerrel jártak! Hogy az evangélikusoktól ez ne legyen túlságosan merész kérés, a város három házat ajándékozott a katolikus egyháznak a Hradné námestie (Vártér) sorházai közül, amelyeket templomokká kellett átépíteni.

MÁRIA VAGY PAULINI?

A Szűz Mária Eljövetelének felszentelt templom 1654-ben épült, ezért nevezzük Mária templomnak. Hat éven belül Késmárkba (Kežmarok) érkezett a Paulini-Pálos rend, akik további 116 évig igazgatták a plébániát. Bár a rendet 1786-ban felszámolták, a templom megőrizte második elnevezését – Paulini.

A LÁNGOK IDŐSZAKA

Késmárkban (Kežmarok) szinte minden pillanatban égett valami, az 1741-es tűzvészt azonban csak úgy nem lehet elfelejteni. A Hradné námestie (Vártér) a templommal együtt egy hatalmas fáklyává változott és hat egész évig hagyott nyomot maga után. A késmárkiakat nem tanították meg feladni, ezért 1747-ben lerakták az új templom alapkövét, amelyet 1756-ban sikerült befejezni. A belső tér berendezése még további évtizedeken át folytatódott. Épphogy elkészült a remekmű, amikor újabb tűzvész következett. Ekkor 1787-et írtak, és Isten háza azóta tető és ablakok nélkül maradt hosszú 14 évig. A szolgálatkészség és a vágy egyesültek, így további végtelen javítások következtek.

MA

A templom hatalmas homlokzata az első domináns a vártól a városközpont irányába. A belső tér díszítése kellemesen meglepő. A fő, ahogyan az oldalsó oltárok is harmóniát teremtenek. Az éles szem nem siklik át a szószék díszítése felett sem, amely a 17. század utolsó harmadából származik, és a templom legrégebbi megmaradt berendezési tárgya. A templom egyhajós belső tere tökéletes mintája a korai barokk építészeti stílustól kezdve, a csúcs barokkon át, egészen a rokokó befejezéséig.

KÉSMÁRKNAK (KEŽMAROK) VAN MIT KÍNÁLNIA

Az említett váron kívül, amelyben a Múzeum székel, érdemes meglátogatni a Szent Kereszt bazilikát és az Artikuláris fatemplomot. Mindkét szakrális épületet összeköti az egyedülállóság szent formátumának bélyege – UNESCO. Késmárk (Kežmarok) szépségeit fokozatosan ideális megismerni, amelynek legjobb módja a kijelölt történelmi út követése. A történelmi útról még többet tudhat meg a késmárki információs ügynökségen, illetve közvetlenül a számozott táblák megfigyelésével az emlékművek homlokzatán.