Város Lőcse (Levoča)
Cím: Bazilika minor svätého Jakuba (Szent Jakab bazilika minor), Námestie Majstra Pavla 53, 054 01 Levoča
Web: www.chramsvjakuba.sk
Tel.: +421534512347
GPS: 49.026441, 20.588651 (Pál Mester tér)

GÓTIKUS SZAKRÁLIS ÉKSZERDOBOZ

A legcsodáltabb objektum Lőcsén (Levoča) a Szent Jakab bazilika minor. A dóm a régebbi templom alapjaira épült, amelynek maradványai 1280-ból származhatnak. A mai templom építése 1300 után kezdődött. A terjedelmességre való tekintettel a templom időszakosan épült, csaknem száz évig. Jelentős mérföldkőnek számított az 1400-as év. A megőrzött feljegyzések alapján abban az időszakban fejezték be a háromhajós templom építését, bár mai teljes formáját ekkor még nem nyerte el, csak egy későbbi időszakban a további átépítéseknek és javításoknak köszönhetően.

VILÁGI JELENTŐSÉGŰ UNIKUM

A templomba lépés után főleg a hatalmas késő gótikus szárnyas oltár kelti fel a figyelmet, amely eléri a 18,62 m magasságot. Méretének köszönhetően a saját típusában a legmagasabb oltár a világon. A több mint öt évszázadon át tartó rendkívüli művészi és képzőművészeti átvitel a műnek páratlan történelmi értéket kölcsönzött.

A fő oltár azáltal is figyelemre méltó, hogy Pál Mester egyetlen olyan vitathatatlan művészi alkotása, amelyről írásos emlék maradt. A legendás műhely alkotásaival kapcsolatos információk minimálisak, ugyanis Lőcsét (Levoča) 1550-ben elnyelte a tűz. Elpusztította a város archívumának dokumentumait is.

A mestermű részét képezi az Utolsó Vacsora ábrázolása. A bibliai vallomáson kívül ez a rész nagy valószínűséggel Pál Mester önarcképét is rejti. Konkrétan az egyik apostolról van szó, akinek a fején olyan fafaragó sapka van, amelyet a középkorban használtak. Az egész fő oltár határozottan egy művészi csúcsalkotás.

VALÓBAN HIHETETLEN

Az egyik legenda Wildner szenátorról szól, aki a közelgő vihar ellenére kirándulni indult családjával a városba. A vihar villámokat hozott magával, amelyek az égbolton cikáztak, majd nagy dörrenéssel lecsaptak az egész környékre. Az egyik eltalálta a szenátor lányát, aki halott tekintettel, mozdulatlanul feküdt. A szenátornak nem volt másik utódja, ezért a lánya koporsójába tette azokat az értékeket, amelyeket halála után a lánya örökölt volna. Az egyetlen, aki titkon örült a szerencsétlenségnek a helyi sírásó volt. Rögtön az első éjszaka újra kiásta a sírt, mert már alig várta a ragyogó zsákmányt. Legnagyobb meglepetésére a ládában lévő lány élt, és azonnal hazafutott. Egész Lőcse (Levoča) erről beszélt, és mindenki csodaként tekintett a történtekre. A szenátor hálából, illetve az esemény örök emlékére egy kovácsolt keresztet készíttetett, amely a mai napig a Szent Jakab bazilika tetején van.

EVANGÉLIKUS TEMPLOM

A Pál Mester tér déli részét a 19. századi klasszicista evangélikus templom zárja. A görög kereszt formájú alapra helyezett fenséges kupola a belső tér meglátogatására buzdít.

A belső tér elsősorban a híres lőcsei festő, Czauczik József hatalmas festményével kelti fel az érdeklődést. A tengeren sétáló Krisztust ábrázolja. Isten templomában értékes történelmi könyvtár is rejlik.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Akinek nem lett volna elég a történelemből, meglátogathatja az ugyanolyan attraktív Késmárk (Kežmarok) városát (28 km). A Szepesi vár és Szepeshely (Spišská Kapitula) szintén kihagyhatatlan megállók Szepes kincseinek útján (19 km).  Az egész évben nyitva tartó Ménhárdi termálfürdő még a téli hónapokban sem hagy senkit hidegen (22 km).

A SZENT JAKAB BAZILIKA TORNYA

Bár a 70 m magas torony ősi hatást kelt, valójában viszonylag új – a 19. századból származik, építészetileg kiegészíti a gótikus templomot, amely a 14. században épült. Valószínűleg az első olyan torony Szlovákiában, amely neogótikus stílusban épült. A látogatók számára a nyári turistaszezonban elérhető.

A NÉGY JAGELLÓ TESTVÉR KIRÁLYI LÁTOGATÁSA

A 15. század végén a királyi Lőcse (Levoča) városát meglátogatta a négy Jagelló testvér. A fontos királyi látogatókat illően kellett leültetni a templomban. Az értékes vendégeknek készített nagyon hosszú fa padot a belépő kapu elé helyezték el az eredeti gótikus toronyba, a bejáratot később befalazták. A templomot és a tornyot nagyon gyakran különféle katasztrófák sújtották, mint például földrengés 1443-ban, majd számos tűzvész a további évszázadokban.

A 18. század végén a régi torony olyannyira sérült volt, hogy összeomlása fenyegetett, ezért biztonsági okokból a városiak lebontották.

FERENC JÓZSEF CSÁSZÁR IS SZERETTE A SZÉP KILÁTÁST

Az új tornyot a 19. század húszas éveiben kezdték el építeni, azonban támogatás hiányában az építkezést felfüggesztették. A munkát Ferenc József császár látogatása gyorsította fel, aki szemrehányást tett a jelentős királyi városnak a megfelelő torony hiánya miatt. A munkálatok a tornyon egészen 1860-ig tartottak. Fridrich Muck terve alapján épült, a kőművesmunkákért Ludovít Schmit mester felelt. Az építkezés teljes ára 84 000 arany volt.

AZ IDŐ MINDIG UGYANÚGY TELIK

Ugye így van? És amiért értékes, mérni kell. Amíg a múltban erre a harangok szolgáltak, manapság itt van rajtuk kívül a két harang közé elhelyezett modern óramechanizmus. Ezek viszonylag újak – 1925-ből származnak, és a régebbi, 17. századi reneszánsz harangot váltották fel, amelyet az I. világháború során beolvasztottak.

MI IS LÁTHATJUK, AMIT AZ ŐRÖK LÁTTAK

A felső emeleten egy fa lépcsőház vezet az őrszobába. A helyiség védve volt az időjárási behatások ellen, kandalló is el volt benne helyezve. Miután végigmentünk az összesen 9 vízszintes szinten, jutalmunk a felejthetetlen kilátás: nyugaton a Tátrára és délen a Szlovák-érchegységre (Slovenské rudohorie) a Szlovák paradicsommal (Slovenský raj). Láthatják a város különféle emlékműveit: a torony délnyugati ablakából látható a gimnázium és a Fekete templom, a déli ablakból a városháza a harangtoronnyal és az evangélikus templom kupolája, az északi ablakból a Thurzó-ház és a bazilika a Mária-hegyen.

Minden ősszel futóversenyeket rendeznek a toronyra. És hogy a torony megmászása után merre? Legjobb relaxálni egyet a Resort Levočská Dolina (Lőcsei völgy resort) természeti fürdőjében, vagy a Ménhárdi termálfürdőben.

Mindenkit elvarázsolnak a közeli Szepesváralja (Spišské Pohradie) műemlékei (UNESCO) is– a Szepesi vár, Szepeshely (Spišská Kapitula) a püspöki udvarral, a Szent Márton székesegyház, illetve további érdekes helyek, mint: a történelmi tér, a zsinagóga, vagy egy séta a „Szepesi Jeruzsálemben”.