Város Lőcse (Levoča)
Cím: Evanjelický kostol (Evangélikus templom), Námestie Majstra Pavla 3, 054 01 Levoča
E-mail: faralevoca@gmail.com
Tel.: +421534512319
GPS: 49.025404, 20.588857 (Parkoló a templom mellett)

A KŐTŐL A FÁIG

Az 1544-es év összekapcsolódik a reformáció érkezésével Lőcsére (Levoča). A lakosság túlnyomó része evangélikusnak vallotta magát. A német ajkú hívők számára a mai Szent Jakab bazilika minorban tartották az Istentiszteleteket. Szlovákul az úgynevezett Fekete templomban prédikáltak, amelyet ma régi minorita Gimnáziumi templomként ismerünk. A magyar nyelvű hívek szétszóródtak, hol ide, hol oda jártak. Az evangélikusok jól éltek egészen az ellenreformáció megjelenéséig. 1674-ben minden megváltozott. A protestánsok templom nélkül maradtak egészen az 1681-es Soproni országgyűlésig. A következő időszakban a város falai mögött fatemplomot építettek a mai evangélikus temető helyére. 1709-ben elragadták tőlük a lángok, ami a híveket egy második fatemplom építésére buzdította. Az evangélikusok ezt a templomot is elveszítették. És így lett vége a fakorszaknak.

AZ ÚJ EVANGÉLIKUS TEMPLOM A TÉREN

Mennyi örömet okozott, amikor a Pál Mester Téren új klasszikus evangélikus templom épült görög kereszt formájú alaprajzzal és magasztos kupolával. Ugyanúgy csodálják ma is, mint ahogy 1837-ben csodálták.  Aki betekint a templomba, nem bánja meg. A belső tér impozáns ereje igazolja azt, amiről suttognak. Igaz, hogy a templom bentről sokkal nagyobbnak tűnik, mint kintről. A második építészeti trükk is azonnal megjelenik. A templom egy kör, vagy félkör alakú építmény benyomását kelti. A rendhagyóan nagy kórusok az értékes történelmi könyvekkel teli polcokra vonják a figyelmet. A magasított területnek még egy különlegessége van. Az 1697-ből származó értékes orgona bár általános felújításra szorul, de a fatemplomból származik. Az újabb orgonát 1937-ben állították fel, s az egyházi szertartások során hatalmas hangjával betöltötte a templomot és a hívők lelkét. És hogy a fülek mellett a szemek is jól érezzék magukat, az oltár a híres lőcsei festő, Czauczik József festményével van díszítve. Krisztust ábrázolja, ahogy megmenti Pétert a tengeren. De ez a gyönyörű jelenet egy kis titkot rejt. A kép az eredeti drezdai sablon alapján készült, csak Lőcsén (Levoča) tükrözötten fordított.

EZT NEM VÁRTA VOLNA SENKI

A legszebb dolgok a szemek számára rejtettek. Aki nem szeretné az oltár mögötti részt megnézni, sokat veszít. A tizenhárom festmény egyedi gyűjteménye még a második fatemplomból származik. A középen elhelyezkedő festmény Jézus Krisztust ábrázolja, mint a világ megváltóját – Salvator Mundi. A bal és a jobb oldalon hat kép található. A figyelmes szem azonnal meglátja, hogy az alkotások a német feliratokon és az apostolok ábrázolásain kívül megkínzásuk jellemzőivel is rendelkeznek. A bibliai ciklus szemlélteti az egyház sokoldalúságát és Krisztus uralmát a világ felett.

AZ EMLÉKTÁBLA SZOMORÚ TITKA

A keresztkút mögött van egy oszlop, és az oszlopra egy emléktábla van elhelyezve. Minden olyan lőcsei evangélikus katona emlékére, aki elesett az I. világháborúban. Ahogy az első, úgy ért véget a a második világháború is és többek között új uralkodói hatalomhoz vezetett, amely elrendelte, hogy a táblát fekete anyaggal takarják le, mert szerintük nem illik tiszteletet adni ezeknek az áldozatoknak.

HOGY NE FELEJTSÉK EL

A lőcsei Ján Marschalko nem volt akármilyen szobrász, hanem európai jelentőségű szobrász. Túlnyomórészt Bécsben, Münchenben, Párizsban és Pesten tartózkodott. Éppen ott vannak a mai napig csodált hatalmas kő oroszlánok a Lánchídon. Szobrászati lábnyoma a kassai Szent Erzsébet székesegyházban is észrevehető, amelyet a 19. század végéről származó neogótikus szobrok díszítenek. Lőcsén (Levoča) egy hatalmas angyalt hagyott hátra, amely a szobrász szüleinek sírköveként szolgált, hogy soha ne feledkezzen meg róluk.

AMIT HATÁROZOTTAN MEGÉRI LÁTNI

Elsősorban a történelmi térnek van mit kínálnia. Pál Mester alkotásait Lőcsén (Levoča) kívül is meg lehet csodálni. A világhírű művész Krisztus szobra a gyönyörű késmárki Szent Kereszt bazilika minorban található (28 km). Ékessége még az Evangélikus Artikuláris fatemplom (UNSECO) is, amelyet joggal hívnak a szepesi kis Sixtus-kápolnának. Egészéves vízi élményt kínál a Ménhárdi termálfürdő (21 km). A Bélai-cseppkőbarlang (47 km) határozottan a föld alatti kincsekhez tartozik.