Város Szepesbéla, Nagyőr (Spišská Belá, Strážky)
Cím: Rímskokatolícky Kostol sv. Antona Pustovníka (Remete Szent Antal római katolikus templom), Hviezdoslavova 13, 059 01 Spišská Belá
E-mail: fspbela@gmail.com
Tel.: +42152 4581386
GPS: 49.187660, 20.457413

REMETE SZENT ANTAL RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

Ez a plébániatemplom 1260 körül épült és a mai napig Szepesbéla (Spišská Belá) legnagyobb építészeti dominánsa. A 20. század 70-es éveiben zajló rekonstrukció során végzett laikus vizsgálatok alapján ugyanazon a helyen egy még régebbi templom állhatott. Sajnos nem készült semmilyen dokumentáció, sem teljes értékű régészeti vizsgálat. Tehát lehetséges, hogy a talált falazat nem egy másik szakrális épület része, hanem az épület alaprajzának változtatásánál megtartották.

Az épület a mai külsejét a számos átépítésnek köszönhetően nyerte el, amelyet korai román stílusban kezdtek el. Luther Márton tanítása eljutott a Szepességbe is, és 1545-ben az egész plébánia felvette az evangélikus hitvallást. A rekatolizáció idején a templom újra a katolikusok igazgatásába került. Ez 1674-ben történt, amikor a vezetést az öt podolini (Podolínec) piarista vette át.

A belső térben felkelti az érdeklődést a fő oltár, amelyet Remete Szent Antalnak szenteltek fel. A szent 1500-ból származó szobra található rajta. A figyelmes szem nem siklik el a gótikus keresztkút felett sem, amely a 15. század elejéről származik. A felső részét két évszázaddal később fejezték be. A legértékesebb a Keresztre feszített szobra 1380-ból. Figyelemre méltó, hogy Jézus vállai mozognak.  Valaha Nagy Pénteken a szobrot Szent Sírba helyezték. Esztétikusan hat a kora barokk kórus a festett képekkel. Ugyanabban az időszakban készült a nagy kristály csillár is, amelyet a nagyőri Czóbel bárónő ajándékozott a híveknek. Ezen kívül a szentélyben 1502-ből származó gótikus padok helyezkednek el.

Közvetlen közelében kiemelkedik egy négyzet alaprajzú reneszánsz harangláb. 1590 körül épült és a többi szepesi campanille-től abban különbözik, hogy nem grafittal díszítették.

Augsburg jelentőségű evangélikus templom

A szepesbélai protestánsok a Remete Szent Antal templomot 1545 és 1647 között használták. A vallásüldözés időszaka következett. II. József tolerancia szabadalma 1781-ben új reményt hozott a protestánsoknak. Az új lehetőségeknek köszönhetően három éven belül letették az új templom alap kövét. Ez május 7.-én történt, az építkezés 1786-ban fejeződött be.

Az evangélikusok nagy lelkesedéssel építették a templomot, amely megfelelt a tanításnak. Az egyhajós helyiségben a 18. század végéről származó központi oltár dominál. Egy bibliai kép alkotja, melyen Krisztus megmenti Szent Pétert a tengeren. Érdekessége az a be nem igazolt feltevés, hogy a kép mögött még egy festmény rejlik. A nélkülözhetetlen szószék 1792-ből származik.  A belső teret rokokó keresztkút teszi teljessé. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a jellegzetes festett kórusokat sem 1792-ből.

A HIT NYOMÁBAN

Szepesbéla (Spišská Belá) területén más felekezetek templomai is találhatók. Magától értetődőek a történelmileg értékes kisebb szakrális épületek is, amelyeket érdemes megcsodálni.

HOVA ÉRDEMES ELLÁTOGATNI A KÖZELBEN?

A templomok közül a nagyőri (Strážky) Szent Anna templomot ajánljuk. Vele szemben található a gyönyörű kastély az angolparkkal. Nem kevésbé mutatós a Bélai-cseppkőbarlang, a kalandoroknak pedig határozottan tetszeni fog a dunajeci tutajozás és Vöröskolostor (Červený Kláštor) (30 km).

 

    Vaše meno (povinné)

    Váš email (povinné)

    Predmet

    Vaša správa

    [recaptcha]