Város Szepesbéla, Nagyőr (Spišská Belá, Strážky)
Cím: Kaštieľ Strážky – SNG (Nagyőri Kastély), Mednyánszkeho 25, 059 01 Spišská Belá
Web: www.sng.sk/sk/strazky
Tel.: +421522454000
GPS: 49.169548, 20.450098 (Nagyőri Kastély arkolója)

MIÉRT NAGYŐR

A borostyánúton értékes árut forgalmaztak. Valószínű ezért volt szükséges megvédeni. Így azt gondolhatjuk, hogy Szepesbéla (Spišská Belá) Nagyőr (Strážky) városrészének neve az őrzésből ered.

Az utolsó tulajdonosnő, Czóbel Margit bárónő halála után a kastélyt a város igazgatta. 1976-ban új korszak kezdődött az épület és felszerelés számára. Az objektumot a Szlovák Nemzeti Galéria kezdte irányítani, és a kastély jelentős rekonstrukción esett át. 1991. május 19.-én nyitották meg a nyilvánosság számára a Nagyőri Kastélyt.

MINT A FESTETT KASTÉLY NAGYŐRBEN

Az eredeti cél az volt, hogy egy olyan galériát hozzanak létre, amely túlnyomórészt Mednyánszky László és a szepesi képzőművészek alkotásaival foglalkozik. Mivel a leltár nagyszámú történelmi bútorokat, valamint művészi jellegű beltéri tárgyakat és műalkotásokat is tartalmazott, a galéria szakemberei egy nem szokványos művészeti helyszín kialakítása mellett döntöttek. A muzeális-galéria stílus egyediséget lehelt a kastélyba, és az autentikus környezetbe komponált festmények az egész galériának exkluzivitást kölcsönöztek.

A helyiségek a nemesi székhely lakóhelyiségeinek jellegét idézik. Ezt az érzést felerősíti az értékes humanista könyvtár, amely a múltbeli tulajdonosok intellektuális beállítottságát tükrözi.

MEDNYÁNSZKY LÁSZLÓ ÉS ALKOTÁSAI

Művészeti oktatásban a müncheni és a párizsi akadémiákon részesült. Mednyánszkyt a ködös hangulatok tájképfestőjének is nevezik. Festményeire a melankólia, a nosztalgia és a mesteri világfelfogás jellemző. Kétségkívül az európai formátumú művészek közé tartozik. Annak ellenére, hogy a párizsi Montmart és Bécs műtermeiben dolgozott, életet lehelt a Szepesség szívében lévő képekbe is.

A Nagyőri Mednyánszky László Galéria elsősorban korai alkotásainak válogatásából áll. A tájképeken kívül az emberi szenvedély és emóció megragadásával is foglalkozott. A életművében többek között furcsa posztumusz portrékollekció is található.

Az élő modellekhez gyakran érzelmi szálak fűzték. Nem titkolta homoszexuális hajlamait. Csodálta és a vászonra vitte a szegény, gyakran roma férfiak életét.

Mednyánszky maradványai Budapest temetőjében nyugszanak.

ANGOLPARK

A kastély lenyűgöző kulisszája a mellette fekvő angolpark, amelyen keresztül kerékpárút vezet, amely a kulturális történelmi régiót köti össze. Az érzékenyen elhelyezett szobrokon és a Poprád folyó romantikus partjain kívül a parkból impozáns kilátás nyílik a tátrai csúcsokra.

A kastély közelében a Czóbel család végső nyugovóhelye található, amely a park része.

SZAKRÁLIS ÉKESSÉG

Már a 14. század elején lerakták az első plébániai templom alapkövét. Alapjain ma a Szent Anna templom áll. A közelében kiemelkedik a grafittal kelteztetett harangtorony 1629-ből. Elsősorban a templom belső tere érdekes. A freskókkal díszített falak az 1500-as év utáni időszakból származnak.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

A közeli J. M. Petzval és a Dr. Greisiger Mihály Múzeum a város szívében található. A kerékpárút elvezeti Önt a Belianske lúky (Bélai rétek) védett lápterület tanösvényéhez. A tanösvény a Bélai-cseppkőbarlanghoz vezet. Természetesen a környező városoknak és falvaknak is minden tekintetben van mit kínálniuk.