Késmárk (2019.7.15) – A Tátra-Szepesség-Pieninek desztináció számos gyönyörű, látogatásra érdemes helyet kínál a turisták számára. Csak kevés régió büszkélkedhet ily széles természeti és történelmi kínálattal. A Hanicska kisvonatnak köszönhetően e helyek elérhetőbbé válnak.

Június elejétől a Szepesváralja (Spišské Podhradie) – Szepesolaszi (Spišské Vlachy) útvonalon újra közlekedik a helyiek által „Hanička“ néven ismert, 810-es motorvonat a fenséges Szepesi várra irányuló kilátással.

A hagyományos Hanicska kisvonat immár harmadik éve biztosítja a turisták rendszeres hétvégi szállítását a Szepesváralja – Szepesolaszi útvonalon. A három nyári hónapon keresztül (júniustól augusztusig) hétvégenként naponta négy alkalommal közlekedik. A Hanicska 810-es motorvonat a Szepesolasziba (Spišské Vlachy) érkező és onnan induló személyvonatokkal összehangolva közlekedik annak érdekében, hogy minél több turista utazhasson az attraktív útvonalon, s egyben a Kassáról és Pozsonyból érkező vonatok csatlakozása is. A kedvezmény nélküli egyirányú menetjegy szimbolikus ára 1 euró.

A szepesi régiót számos attraktív kulturális és történelmi műemlék jellemzi, melyek Hanicskának köszönhetően könnyebben elérhetőek.

Szepesség ékköve a Szepesi vár, mely 09:00 órától 19:00 óráig látogatható, az utolsó belépés 18.00 órakor lehetséges. A várlátogatáskor a templomok városának nevezett Szepesváralját is feltétlenül látogassa meg. A természet ölében fekszik és áthatja a történelem. A 13. század óta üzletközpontú, kulturális és kézműves városként ismert. A Szepesi vár árnyékában megtalálható a váraljai zsidók öröksége – a gyönyörű maori díszítéssel dekorált felújított zsinagóga. A téren található a barokk stílusban kialakított impozáns belső térrel rendelkező Irgalmas testvérek temploma, továbbá a klasszicista stílusban épült evangélikus templom plébániával és a Szűz Mária-plébániatemplom román stílusú tornyával. A nemrégiben megnyitott malom megőrizte eredeti berendezését. A látogatók megismerhetik a molnármesterség történetét a gabonaőrlés élethű bemutatásával egybekötve. Érdemes pihenőt tartani a Drevenyik (Dreveník) természetvédelmi területen és közben megtekinteni az egyedülálló sziklavárost, a paleontológiai, a botanikai és a zoológiai értékeket. Szepesváralja településrésze Szepeshely (Spišská Kapitula) egyházi kisváros a román-gótikus Szent Márton-katedrálissal, mely Lőcse, a Szepesi vár és a környékbeli műemlékek bejegyzésekor került felvételre az UNESCO Világörökség Listájára (1993).

Ha Ön egyike a helyi gasztronómia szerelmeseinek, akkor látogassa meg a Szepesi vár alatt elhelyezkedő Spišský salaš éttermet is és kóstolja meg a Szürke Szakáll (Sivá brada) környékén feltörő ásványvizet.

A történelmi Hanicska személyvonat újraindításának köszönhetően egyre vonzóbbá válik a szepesi gótikus út, nemcsak azok számára, akik első alkalommal látogatnak a szepesi régióba, hanem azok számára is, akik szívesen járnak ide vissza.

Szerző: Ing. Juraj Buranovský, az OOCR TSP marketing szakértője